Erişkinlerde distorsiyon ürünü otoakustik emisyonlarla (DPOAE) frekans çözülümünün incelenmesi - Terlemez, Şengül (My University, 2003)
Bu araştırmada kokleanın alçak ve orta frekanslardaki frekans çözünürlüğünü gözlemek için 1500 Hz ve 3000 Hz' de DPOAE ile suppression eğrisi oluşturulması amaçlanmıştır. Normal işitmeye sahip 15 yetişkin denek üzerinde suppression tuning eğrisi oluşturulmuştur. DPOAE 'ları uyandıracak f1 - f2 tonlarıyla f3 aynı anda verilmiştir. f3 'ün şiddeti DP amplitüdü belirlenen kriterdeki miktarın altına düşene kadar arttırılmıştır. Temel tonlar olan f1 ile f2 arasındaki oran 1.22' dir. DPOAE amplitüdünde 6 dB' lik azalma gösteren baskılayıcı seviyesi kriterine ulaşmak için gerekli olan baskılayıcı seviyesi, frekansın fonksiyonu olarak işaretlenerek suppression tuning eğrisi oluşturulmuştur. Baskılayıcı frekansı ve seviyesi f2' nin 1 ½ oktav altı ile ½ oktav üstü arasındaki bir aralıkta ayarlanmıştır. Suppression tuning eğrisinden elde edilen Q10, alçak ve yüksek frekans eğimi değerleri arasındaki farklılıkların değerlendirilmesi, SOAE' ların varlığı durumunda bu değerler üzerine etkisinin incelenmesi, tuning eğrisinin en uç noktasının frekansının belirlenmesi yoluyla DPOAE'ların kaynaklandığı yeri tespit etmek amaçlanmıştır. SOAE'ları olan kulaklardan elde edilen eğrilerin şekli, SOAE' ları olmayan kulaklardan elde edilen suppression eğrisi ile farklılık göstermemiştir.Elde edilen tuning eğrileri, VIII.sinir fizyolojik ve psikoakustik tuning eğrileri ile benzer özellikleri göstermiştir.SOAE'lerin varlığı, suprese olmayan DPOAE'ların amplitüt değerlerini özellikle f2=1500 Hz'de etkilese de, suppression tuning eğrilerinin özellikleri üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkide bulunmamıştır. Araştırmamızda tuning eğrisinin uç noktasının 2 f1-f2 DP noktası yerine f2 frekansına daha yakın olduğu bulunmuştur. Koklear çözülümün araştırıldığı frekanslar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark olmasa da frekans arttıkça alçak ve yüksek frekans eğiminin ve Q10 değerinin arttığı bulunmuştur.DPOAE suppression tuning eğrileri, insandaki işitme sisteminin koklear çözülümünün değerlendirilmesinde noninvaziv bir tekniktir.Klinik uygulamalarda kullanılabilmesi açısından , suppression tuning eğrisini oluşturmak için gereken zamanın kısaltılması için suppression ölçümü için kullanımı daha kolay ve otomatize edilmiş bir yazılım geliştirilmesine ihtiyaç vardır. The objective of this study was to evaluate the cochlear frequency resolution in low and middle frequency regions of the cochlea using Distortion Product Otoacoustic Emission (DPOAE) suppression tuning curves. DPOAE suppression tuning curves were generated in 15 normal-hearing adults.The 2 f1 - f2 DPOAE was elicited using f2 / f1 =1.22, L1=L2=70 dB SPL. Suppressor tone was presented simultaneously with the primary tones.Suppression tuning curves were generated in f2=1500 Hz and f2=3000 Hz. A suppressor tone was presented at frequencies ranging from 1 ½ octave below to ½ octave above f2 and varied in level until DPOAE amplitude was reduced by 6 dB. The suppressor level required for 6 dB suppression was plotted as function of suppressor frequency to generate suppression tuning curve. DPOAE suppression tuning curve shape, Q10, high - low frequency slope ,and tip characteristics were analyzed.The effects of Spontaneous Otoacoustic Emission (SOAE) on suppression tuning curves were also analyzed. In the ears with SOAE's, unsuppresed DPOAE's were greater in amplitude especially on f2=1500 Hz than were DPOAE's in the ears without OAE's. Despite the differences in DPOAE levels,no significant differences were present between the ears with or without SOAE's for the suppression parameters. The DPOAE suppression tuning curves generated were similar in shape to physiological and psychoacoustic tuning curves. The tip of the DPOAE suppression tuning curves was centered around the f2 region. The low frequency,high frequency and Q10 values tend to increased with increasing frequency ,but not statisticaly significant. As a conclusion, the DPOAE suppression paradigm may provide a non-invasive,indirect measure of cochlear frequency resolution in humans.There is a need to develop a new customized user friendly software in order to shorten the time course needed during tests of suppression.
Keywords: Cerrahi; İşitme bozukluklarının düzeltilmesi; Kulak hastalıkları (otoloji) ve işitme bilimi (odyoloji); Odyoloji; Teknoloji (Uygulamalı bilimler); Tıp bilimleri