Participation of employees in European Union and Turkish Law - İnanç, Özlem (My University, 2002)
Bu tezin hazırlanmasındaki amaç çalışanların yönetime katılması konusunun Avrupa Birliği ve Türkiye açısından incelenmesidir. Bu amaç doğrultusunda Avrupa Birliği içersinde, sosyal diyalog mekanizmaları ve işleyişi ile, işyeri düzeyinde yönetime katılma 2002/ 14 sayılı direktif; Avrupa Şirketi düzeyinde yönetime katılma ise 2001/ 86 sayılı direktif ve 2001/ 2157 sayılı yönerge doğrultusunda incelenmiştir. Yönetime katılma metotları , boyutları ( danışma ve bilgilendirme, birlikte karar alma ve özyönetim) ve kanalları (işçi komiteleri, toplu müzakereler, özel çalışma gurupları ve kalite çemberleri) incelenerek bu konudaki sorunlara değinilmiştir. Ayrıca işyerinin devri, toplu işten çıkarmalar ve işyerinin devri durumlarında çalışanların hakları konusu açıklanmıştır. Son olarak Türkiye kısmında; Avrupa Birliği'ne tam üyelik öncesi Türk Endüstri İlişkileri ve Türk İş Hukuku açısından sosyal diyalog ve yasal düzenlemeler incelenmiş, yapılan ve yapılabilecek düzenlemelere değinilmeye çalışılmıştır.
Keywords: Avrupa Topluluğu_Türkiye