Oxford dirsek skoru’nun kültürel adaptasyonu ve Türkçe versiyonu’nun güvenirlilik geçerlilik çalışması - Demirbaş, Ahmet Taha (My University, 2016)
Oxford Dirsek Skoru’nun Kültürel Adaptasyonu ve Türkçe Versiyonu’nun Güvenirlilik Geçerlilik Çalışması. Ahmet Taha DEMİRBAŞ, Zübeyir SARI. Marmara Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon stanbul, 2016. Amaç: OES anketinin Türkçe’ye kültürel adaptasyonunu sağlamak ve dirsek hastalıklarında güvenilirlik geçerlilik çalışmasını yapmaktır. Gereç ve Yöntem: 12 sorudan oluşan

OES formu, International Society of Pharmacoeconomics Outcome Research (ISPOR) prensiplerine göre Türkçe form (OES-T) haline getirildi. OES-T formu ve eşdeğer formlar olan Kol, Omuz ve El Sorunları Anketi (DASH-T), Vizüel Analog Skala (VAS) ve Mayo Dirsek Performans Skoru (MEPI) testleri, 108 dirsek hastasına (31 radius başı kırığı, 30 lateral epikondilit, 15 medial epikondilit, 12 distal humerus kırığı, 9 olekranon kırığı, 6 proksimal radius-ulna kırığı, 2 kubital tünel sendromu, 2 lateral kollateral ligaman rüptürü, 1 distal biseps tendon rüptürü) uygulandı. Test-tekrar test güvenilirliğini hesaplamak için arada tedavi görmeksizin 86 hastaya 4-6 gün sonra ikinci kez OES-T formu uygulandı. Bulgular: Crohnbah’s alpha ile test edilen iç tutarlılık değeri OES-A, OES-F ve OES-PS için sırasıyla 0.82-0.88-0.87 olarak optimal seviyede bulunmuştur. Test-tekrar test yöntemindeki ilişki katsayıları OES-A için 0.98, OES-F için 0.95, OES-PS için 0.98 olarak mükemmel ilişki katsayıları açıklanmıştır. Eşdeğer formlarla karşılaştırıldığında MEPI ile ağrı ve fonksiyon için sırasıyla -0.58, -0.61 olarak, DASH-T ile ağrı, fonksiyon ve psikososyal durum için sırasıyla 0.69, 0.77 ve 0.67 olarak, VAS ile OES-A arasındaki ilişki katsayısı ise 0.69 olarak kaydedilmiştir. Sonuçlar: OES-T, 12 soruluk güvenilir, geçerli ve dirsek hastaları tarafından kısa sürede tamamlanabilir, kullanışlı bir değerlendirme formudur. Anahtar Sözcükler: OES, Türkçe, dirsek, güvenilirlik, geçerlilik SUMMARY Cultural Adaptation of Oxford Elbow Score and Reliability, Validity Research of Turkish Version. Ahmet Taha DEMIRBAS, Zübeyir SARI. Marmara University, Institute of Health Science, Department of Physiotherapy and Rehabilitation, Master of Science Thesis, Istanbul, 2016. Objective: The aim of this study is to adapt the OES questionnaire into the culture of Turkish language and to work on the reliability and validity of it. Material and Methods: The 12 items of English-language OES form was translated into Turkish language as OES-T according to International Society of Pharmacoeconomics Outcome Research (ISPOR) guidelines. The OES-T form and its equivalent forms, Arm, Shoulder and Hand Problems Questionnaire (DASH-T) Visual Analog Scale (VAS) and Mayo Elbow Porformance Score (MEPI) tests were applied to 108 elbow patients (31 broken radius-top, 30 lateral epicondylitis, 15 madial epicondilytis, 12 broken distal humerus, 9 broken olecranon, 6 broken proximal radius-ulna, 2 cubital tunnel syndrome, 2 lateral collateral ligament rupture, 1 distal biceps tendon rupture). In order to calculate the reliability of the test of test-retest, 4-6 days later for the second time OES-T form were applied to 86 patients who did not get any treatment in the meantime. Results: The Crohnbach’s alpha was found as in order of 0.82-0.88-0.87 in optimal level. The factors of relation of test-retest method announced are; for OES-A 0.984, for OES-F 0.95, for OES-PS 0.98 which are excellent. When it’s compared with equivalent forms following values were announced; with MEPI for pain and function, in order of -0.58, -0,61, with DASH-T for pain, function and psychosocial condition, in order of 0.69, 0.77 and 0.67 and with the factor of relation between VAS and OES-A, 0.69. Conclusion: OES-T is a valid, practical and dependable 12 item assessment form that can be completed by elbow patients in a short time. Key Words: OES, Turkish, elbow, reliability, validity
Keywords: Dirsek hastalıkları; Tanı ve tedavi