Seamless örgü teknolojisiyle üretilen vücut şekillendirici örgü yapılarının konfor özelliklerinin incelenmesi - İşgören, Tuğçe (My University, 2019)
ÖZETSEAMLESS ÖRGÜ TEKNOLOJİSİYLE ÜRETİLEN VÜCUT ŞEKİLLENDİRİCİ ÖRGÜ YAPILARININ KONFOR ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİGünümüzde, dikişsiz çamaşırlar ve vücut şekillendirici ürünler özellikle kadınlar tarafından oldukça ilgi çekmektedir. İdeal vücut hatlarına sahip olmak isteyen bireylerin, halk arasında bilinen ismi ile korselere gösterdikleri yakın ilgi yüz yıllardır bilinmektedir. Günümüze kadar gelmeyi başaran bir giysi olan korseler hakkında literatüre bakıldığında, korselerin tarihsel sürecine dair net bilgiler olmasa da, ilk korselerin 1500’lü yıllarda kullanılmaya başlandığına ilişkin verilere ulaşılmaktadır. Dilimize Fransızca “corset” kelimesinden geçen korse, çeşitli kurumlar ve Türk Dil Kurumu tarafından; bazı duruş bozukluklarını düzeltmek gibi sağlık nedenleriyle ya da vücudun belli kısımlarının ön planda tutulmasını sağlamak veya vücudu ince göstermek gibi nedenlerle kullanılan esnek iç giysisi olarak tanımlanmaktadır.Korselerin tarihsel gelişimine bakıldığı zaman ilk korse örneklerinin bağcıklı olduğu ve daraltma işleminin iplerin sıkılması suretiyle yapıldığı görülmektedir. Zaman içerisinde, çeşitli teknolojik gelişmelerle birlikle klasik korse anlayışı değişime uğramış ve kumaş türünün özelliği sayesinde vücudu şekillendiren seamless örgü yapılı vücut şekillendirici (shapewear) ürünler haline gelmiştir.Vücut şekillendirici ürünlerin birçok farklı alanda kullanıldığı günümüzde, bu ürünlerin ana kullanım amaçları vücut görünümünü düzeltmek, daha sıkı ve daha düzgün hatlara sahip olmaktır. Piyasadaki hem yerli hem de ithal ürünler incelendiğinde, vücut şekillendirici ürün adı altında satılan birçok farklı çeşit ürün grubu olduğu görülmüştür. Bu ürün gruplarının her biri, vücudun farklı bir veya birkaç bölgesini şekillendirmek amacı ile kullanılmaktadır. Örneğin, bazı ürünler sadece göğüs bölgesini şekillendirirken, bazı ürünler ise hem göğüs hem de bel bölgesini şekillendirmektedir. Farklı kategorilerdeki ürünler incelendiği zaman her bir vücut şekillendirici ürünün birbirinden farklı konfor özelliklerine sahip oldukları gözlemlenmiştir. Bu çalışmada, seamless örgü teknolojisiyle üretilen vücut şekillendirici örgü yapılarının konfor performans özelliklerinin incelenmesi amaçlanmıştır.Temmuz 2019TUĞÇE İŞGÖRENİÇİNDEKİLERSAYFA NOÖNSÖZİİÇİNDEKİLERİİÖZETVABSTRACTVİSEMBOLLERVİİKISALTMALARVİİİŞEKİL LİSTESİİXTABLO LİSTESİXİBÖLÜM 1 – GİRİŞ11.GİRİŞ11.1.ÖRME TEKNOLOJİSİ11.1.1.Örmenin Tarihçesi11.1.2.Örmenin Tanımlanması ve Sınıflandırılması21.1.2.1.Atkılı Örme41.1.2.2.Çözgülü Örme71.1.3.Örme Makinelerinin Sınıflandırılması81.2.DİKİŞSİZ ÖRME TEKNOLOJİSİ91.2.1.Dikişsiz Örmenin Tarihçesi ve Gelişimi101.2.2.Dikişsiz Ürünlerin Tanımlanması111.2.3.Dikişsiz Ürünlerde Kullanılan Hammaddeler111.2.4.Dikişsiz Ürünlerin Kullanım Alanları131.2.5.Dikişsiz Ürünlerin Ürün Özellikleri131.2.6.Dikişsiz Örmenin Fayda ve Zararları141.2.7.Dikişsiz Yuvarlak ÖrmeMakineleri151.3.VÜCUT ŞEKİLLENDİRİCİLER161.3.1.Vücut Şekillendiricilerin Tanımlanması161.3.2.Vücut Şekillendiricilerin Tarihsel Gelişimi171.3.3.Vücut Şekillendiricilerin Çeşitleri ve Kullanım Alanları181.3.4.Vücut Şekillendiricilerde Elastan İplik Kullanımı19BÖLÜM 2 - MATERYAL VE YÖNTEM202.MATERYAL VE YÖNTEM202.1.MATERYAL202.2.YÖNTEM202.2.1.Vücut Şekillendirici Kumaş Yapılarının Üretimi202.2.2.Vücut Şekillendirici Numune Özelliklerinin Belirlenmesi242.2.2.1.İlmek İplik Uzunluğu Kontrolü242.2.2.2.Kumaş Eni Kontrolü252.2.2.3.Kumaş Gramajı Kontrolü252.2.2.4.Kumaş Kalınlığı Kontrolü262.2.2.5.Kumaş İlmek Yoğunluğu Kontrolü262.2.2.6.Kumaş Boncuklanma (Pilling) Özelliği Tayini272.2.2.7.Kumaş Sürtünme Dayanımı Tayini282.2.2.8.Kumaş Kütle Kaybı Tayini292.2.2.9.Kumaş Esneme Mukavemeti Tayini292.2.2.10.Cetme Aleti ile Seamless Kumaş Esneme Kabiliyeti Tayini30BÖLÜM 3 - BULGULAR VE TARTIŞMA313.BULGULAR VE TARTIŞMA313.1.İLMEK İPLİK UZUNLUĞU ÖLÇÜMLERİ313.2.KUMAŞ ENİ ÖLÇÜMLERİ323.3.KUMAŞ GRAMAJI ÖLÇÜMLERİ343.4.KUMAŞ KALINLIK ÖLÇÜMLERİ353.5.KUMAŞ İLMEK YOĞUNLUĞU ÖLÇÜMLERİ363.6.KUMAŞ PİLLİNG TEST ÖLÇÜMLERİ373.7.KUMAŞ SÜRTÜNME DAYANIMI ÖLÇÜMLERİ383.8.KUMAŞ KÜTLE KAYBI ÖLÇÜMLERİ393.9.KUMAŞ UZAMA MUKAVEMETİ ÖLÇÜMLERİ413.10.KUMAŞ ENİ ESNEME KABİLİYETİ ÖLÇÜMLERİ43BÖLÜM 4 - SONUÇLAR464.SONUÇLAR464.1.ÇALIŞMA SONUÇLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ464.2.ÖNERİLER50KAYNAKLAR51

ABSTRACTINVESTIGATION OF COMFORT PROPERTIES OF SHAPEWEAR KNIT STRUCTURES PRODUCED WITH SEAMLESS KNITTING TECHNOLOGYToday, seamless undergarments and body-shaping products are of particular interest to women. For individuals who want to have ideal body contours, their close attention to corsets has been known for hundreds of years. Looking at the literature about corsets, a clothing that has survived to the present day, it is seen that the first corsets started to be used in the 1500s, although there is no clear information about the historical process of the corsets. The corset, which origins a word in French, has been published by various institutions as well as the Turkish Language Association; and as a flexible underwear that is used for health reasons such as correcting some posture disorders or for keeping certain parts of the body in the foreground or showing the body slim.When the historical development of corsets is examined, it is seen that the first corset samples were laced and the tightening process was done by tightening the ropes. Over time, with the help of various technological advances, the understanding of the classic corset has changed and thanks to the feature of the fabric type, the body has become a shapewear products shaping the body seamless mesh structure.In today's world where body shaping products are used in many different areas, their main purpose is to improve body appearance and to have tighter and more smooth lines. When both domestic and imported products in the market are examined, it is seen that there are many different kinds of product groups sold under the name of body shaping product. Each of these product groups is used to shape one or more different parts of the body. For example, some products shape only the chest area, while some products shape both the chest and waist area. When the products in different categories were examined, it was observed that each body shaping product had different comfort features. In this study, it is aimed to investigate the comfort performance characteristics of body shaping knitting structures produced by seamless knitting technology.July 2019TUĞÇE İŞGÖREN
Keywords: Body Shapers; Dikişsiz Örme Teknolojisi Seamless Knitting Technology; Engineering; Mühendislik; Seamless Örgü Teknolojisi; Tekstil; Textile; Vücut Şekillendiriciler