Tarih eğitiminde dijital oyunların kullanılması : Civilization VI örneği - Erdem, Serdar (My University, 2019)
Tarih derslerinin amaçlarından birisi, tarihsel düşünme becerilerinin öğrencilere kazandırılmasıdır. Bilişsel yeteneklerin gelişmesinde yeteneğe yönelik yapılan pratiklerin doğrudan ilişkili oluşu düşünüldüğünde bazı dijital oyunlar oldukça dikkat çekmektedir. Bu oyunları öne çıkaran unsurları ise güçlü öğrenme araçlarına, etkili görsel efektlere sahip olmalarının yanında aktif katılımı destekleyen yapılarıdır. Bu araştırma bazı dijital oyunların tarihsel düşünme becerilerini ne seviyede etkileyebileceğini incelemiştir. Bu değerlendirmeden sonra Civilization VI adlı oyun yirmi kişiden oluşan katılımcılara oynatılmış ve oyundan sonra şu soruların cevapları aranmıştır:1.Araştırmaya katılan bireylerin kronolojik düşünme becerisi kazanmasında Civilization VI oyununun rolü nedir?2.Araştırmaya katılan bireylerin tarihsel kavrama becerisi kazanmasında Civilization VI oyununun rolü nedir?3.Araştırmaya katılan bireylerin tarihsel yorum ve analiz becerisi kazanmasında Civilization VI oyununun rolü nedir?4.Araştırmaya katılan bireylerin Civilization VI oyunu oynadıktan sonra tarih derslerinde bu oyunun kullanımına dair görüşleri nelerdir?Bu araştırmada nitel araştırmanın eylem araştırması modeli kullanılmıştır. Uygulama sürecinde oyuncuların davranışları gözlemlenmiş ve oyunculara belli aralıklarla çalışma yaprakları verilerek öğrenme çıktıları elde edilmeye çalışılmıştır. Uygulama sonunda ise mülakatlarla oyuncuların oyuna dair eylemleri ve bu eylemlerinin arkasında yatan sebepler irdelenmiştir. Bu değerlendirmeler tarihsel düşünme becerileri odağında yapılmıştır. Elde edilen verileri, betimsel ve içerik analizi yöntemiyle analiz edilmiştir. Bu bağlamda, araştırma sonunda Civilization VI oyununun tarihsel düşünme becerilerini destekleyen tarafları olduğu tespit edilmiştir.

One of the aim of history courses is to acquire students historical thinking skills. Some digital games are quite remarkable considering that the practices related to the ability are directly related to the development of cognitive abilities. What makes these games stand out are their powerful learning tools, effective visual effects, as well as structures that support active participation.This research has examined what could affect the level of historical thinking skills of some digital games. After this assessment, the game Civilization VI was played for twenty participants and after the game the answers to these questions were sought:1.What is the role of Civilization VI in acquiring chronological thinking skills for the participants?2.What is the role of Civilization VI game in acquiring historical comprehension skills for the participants?3.What is the role of Civilization VI in acquiring historical interpretation and analysis for the participants?4.What are the opinions of the participants about the use of this game in history lessons after playing Civilization VI game?In this research, action research model of qualitative research was used. During the application process, the behaviors of the players were observed and the worksheets were given to the players periodically and learning outcomes were tried to be obtained. At the end of the application, the actions of the players about the game and the reasons behind these actions were examined in the interviews. These assessments were focused on historical thinking skills. The obtained data were analyzed by descriptive and content analysis method. In this context, it has been found that Civilization VI has supportive historical thinking skills.
Keywords: Civilization VI; Dijital Oyunlar; Education; Eğitim; Historical Thinking Skills; History; Öğrenim ve öğretim; Strategy Games; Strateji Oyunları; Study and teaching; Tarih; Tarihsel Düşünme Becerileri Digital Games