"Daimon'uma gider iken aldı da bir üniversite": Bir Öğrencisinin Hasan Ünal Nalbantoğlu'yla üniversite üzerine diyaloğu - (:unkn) unknown (My University, 2011)
Bu makale, Ocak ortasında kaybettiğimiz Hasan Ünal Nalbantoğlu'nun üniver-- site ve bu kurumun İçerisinde bilgi üretme pratikleri üzerinden yazılarının tanıtılması ve onların eleştirel bir bakışla değerlendirilmesi amacını taşımaktadır. Nalbantoğlu, Türkiye'deki üniversitenin işleyişini sert ve acımasızca eleştiren yegâne kişilerden biriydi. Ancak hiçbir zaman da üniversite üzerine düşünmekten, bu kurum içerisinde eleştirdiği pratiklerin dışında bir varolma biçimi ve bir bilgi üretme pratiğini aramaktan da vazgeçmedi. İşte bu makale de tam bunu, yani üniversite içerisinde üniversitenin genel kabul görmüş pratiklerine alternatif bilgi üretme pratiklerini aramak, bnun nasıl bir sorunlaştırmayla, nasıl bir analizle birlikte olabileceğini Nalbantoğlu'nun yazıları üzerinden giderek sormayı amaçladı. Nalbantoğlu'nun "üniversitenindışı"nı--YÖK'ü ve pazar ilişkilerini-- fazlasıyla sorgulayıp "içerisine" --akademideki hiyerarşik iktidar ilişkilerine-- yeteri kadar değinmeden bıraktığını, ancak üniversite üzerine düşünmenin bu iki analizi birlikte yapmadan eksik kalacağını iddia etti.

Bu makale, Ocak ortasında kaybettiğimiz Hasan Ünal Nalbantoğlu'nun üniver— site ve bu kurumun İçerisinde bilgi üretme pratikleri üzerinden yazılarının tanıtılması ve onların eleştirel bir bakışla değerlendirilmesi amacını taşımaktadır. Nalbantoğlu, Türkiye’deki üniversitenin işleyişini sert ve acımasızca eleştiren yegâne kişilerden biriydi. Ancak hiçbir zaman da üniversite üzerine düşünmekten, bu kurum içerisinde eleştirdiği pratiklerin dışında bir varolma biçimi ve bir bilgi üretme pratiğini aramaktan da vazgeçmedi. İşte bu makale de tam bunu, yani üniversite içerisinde üniversitenin genel kabul görmüş pratiklerine alternatif bilgi üretme pratiklerini aramak, bnun nasıl bir sorunlaştırmayla, nasıl bir analizle birlikte olabileceğini Nalbantoğlu'nun yazıları üzerinden giderek sormayı amaçladı. Nalbantoğlu'nun "üniversitenindışı"nı—YÖK'ü ve pazar ilişkilerini— fazlasıyla sorgulayıp "içerisine" —akademideki hiyerarşik iktidar ilişkilerine— yeteri kadar değinmeden bıraktığını, ancak üniversite üzerine düşünmenin bu iki analizi birlikte yapmadan eksik kalacağını iddia etti.
“Daimon’uma gider iken aldı da bir üniversite”: Bir Öğrencisinin Hasan Ünal Nalbantoğlu’yla üniversite üzerine diyaloğu
Keywords: Tarih