Kızıldeniz'de insan ve silah kaçakçılığı (1890-1910) - Çakar, Sinan (My University, 2019)
Çalışmamızda Kızıldeniz üzerinden Osmanlı topraklarına yapılan insan ve silah kaçakçılığı faaliyetleri ayrıntısıyla ele alınacaktır. 1890 yılında Osmanlı İmparatorluğu’nun köleliğe karşı Brüksel Senedi’ne imza atmasıyla ve aynı yılda Fransa ve İngiltere’nin ardından İtalya’nın da Kızıldeniz’in batı sahilinde sömürge yönetimini kurmasıyla Kızıldeniz’de tüm dengeler değişmişti. Osmanlı İmparatorluğu’nun bu tarihten itibaren bölgede izlediği politika tamamen değişime uğradı. Kızıldeniz’deki yasal olmayan köle ticareti, insan kaçakçılığına evrildi ve bölgede yeni bir kaçakçılık türü olarak silah kaçakçılığı ortaya çıktı. Bölgedeki devletlerin köle ticaretine karşı tavır alması sonucunda, Afrika kıtasından Osmanlı topraklarına yapılan insan kaçakçılığı giderek azalmaya başladı. Buna karşın Avrupa sömürgelerinden, Osmanlı topraklarına yapılan silah kaçakçılığı hız kazanarak devam etti. Bu tez, yirmi yıllık periyodu kademe kademe ele alarak, Kızıldeniz üzerinden Hicaz ve Yemen Vilâyetlerine yapılan insan ve silah kaçakçılığının nasıl geliştiğini ve ne gibi sonuçlar doğurduğunu izah etmeye çalışacaktır.

In our study, human and arms trafficking activities towards the lands of the Ottoman Empire through the Red Sea will be discussed in detail. In 1890, all balances in the Red Sea had varied by the Ottoman Empire’s signing to the Brussels Act and Italy’s establishment of colonial administration to the West coast of the Red Sea after France and United Kingdom at the same year. Ottoman Empire’s policies for this region had entirely changed after this date. The slave trade which is not legal anymore in the Red Sea had evolved into human trafficking and arms trafficking as a new method of smuggling in the region had appeared. The act of human trafficking from the continent of Africa, to the lands of Ottoman had decreased in time due to negative stance to slave trade of states in the region. However, the arms trafficking from European colonies to the Ottoman lands continued acceleratedly. This thesis will try to explain how the human and arms trafficking done from the Red Sea to the Hijaz and Yemen Vilayets developed and results of these actions in twenty years period.
Keywords: Arms smuggling see Illegal arms transfers-- Red Sea; Arms Trafficking; Hicaz Vilâyeti; Hijaz Vilayet; Human smuggling; Human Trafficking; İnsan Kaçakçılığı; İnsan Kaçakçılığın; Kızıl Deniz; Kızıldeniz; Osmanlı İmparatorluğu; Red Sea; Silah Kaçakçılığı The Red Sea; The Ottoman Empire; Yasa dışı silah transferi; Yemen Vilayet; Yemen Vilayeti