Adsorpsiyonlu güneş enerjili sistemlerde ekserji analizi - Coşkun, Volkan (My University, 2006)
ADSORPSİYONLU GÜNEŞ ENERJİLİ SİSTEMLERDE EKSERJİ ANALİZİ Ülkemiz enerji kaynakları bakımından günümüzde büyük bir oranda dışa bağımlıdır. Fosil menşeyli kaynakların kısa sürede tükenebileceği göz önüne alınacak olursa, alternatif ve yenilenebilir enerji kaynaklarının önemi daha iyi anlaşılmaktadır. Yenilenebilir enerji kaynakları sadece enerji açığı açısından değil, doğaya ve insan sağlığına zarar vermemesi açısından da oldukça önemlidir. Tüketicinin bilinçlendirilmesi yolu ile elde edilecek enerji tasarrufu da, maliyeti düşük olan önemli bir enerji kaynağıdır. Bu veriler ışığında, Türkiye’nin yeni enerji politikaları üretmesi bir zorunluluk haline gelmiştir. Ülkemizde coğrafi konumu nedeni ile yenilebilir enerji kaynakları arasında güneş enerjisi yönünden oldukça şanslıdır. Ortalama olarak güneşten, yıllık 36.106 taş kömürüne eşdeğer enerji sağlayabilecek potansiyele sahiptir. Yılda yaklaşık 2640 saat güneş alan yurdumuzda ortalama güneş enerjisi miktarı 100 cal/ m2 nin üzerindedir. Ekserji analizi; enerji kayıplarının yerini ve büyüklüğünü, kullanılamaz enerjiyi ve mevcut kaynakların verimsiz kullanılmalarını başarıyla tespit eder. Ekserji kavramı esas alınarak enerji dönüşümlerinin gerçek verimliliğini ve verimsizliği oluşturan süreç ve ekipmanları saptayabiliriz. Bu çalışmada; Güneş enerjili adsorpsiyonlu gündüz soğutma sistemi incelendi, bu sistemdeki elemanlar ünite ünite ele alınıp ekserji analizi uygulandı ve uygun bir bilgisayar yazıldı. Elde edilen sonuçlar değerlendirilerek tartışıldı.

EXERGY ANALYSIS OF SOLAR ENERGIZED ADSORPTION SYSTEMS Today,our country is depended on abroad for energy sources. If it is considered that petroleum would be run out of source, the importance of alternative energy and renewable energy would be understood. Renewable energy source is important not only in point view of energy shortage but also is important for humanbeing’s health and for environment. The energy which is saved by rendering consumer’s conscious is one of the other cheap energy source. Under light of these information , it is an obligation for Turkey to make new energy policies. Our country is very lucky for solar energy because of its geographical position. From the sun, in avarage, we could take a quantity of energy which is equal to the energy that could be gotten from 36x106 tons of coal. Solar energy quantity is approximately about 100cal/ m2 even our country takes solar energy for 2640 hours a year. Exergy analysis; can successfully found out the wasted energy quantity and its place, unusable energy and the unefficiently usage of current energy source. If exergy conception is concidered, the unefficent energy transformation and the processes which cause unefficent usage could easily found out. In this study; solar energized adsorption day cooling system has been studied. Each unit of this system was considered according to exergy analysis and a software designed for that study to calculate the results and to talk over that results.
Keywords: Güneş Enerjisi Mühendisliği; Makina Eğitimi