Katılım finans ilkeleri açısından katılım reasürans sistemi - Bayındır, Beyza (My University, 2025)
Katılım finans ilkeleri açısından katılım reasürans sistemi Katılım Finans İlkeleri Açısından Katılım Reasürans Sistemi başlıklı tez, katılım finans ilkeleri açısından katılım reasürans (retekâfül) sistemini kapsamlı biçimde ele almaktadır. Geleneksel reasürans işlemleri; faiz, belirsizlik (garâr) ve kumar gibi unsurları içermesi nedeniyle İslam hukukuna göre caiz kabul edilmemiştir. Bu nedenle katılım finans ilkelerine uygun kabul edilen alternatif bir yapı olan katılım reasürans sistemi geliştirilmiştir. Tezde bu sistemin tanımı, işleyişi, operasyonel modelleri ve geleneksel reasüransla olan benzerlikleri ve farklılıkları detaylı olarak incelenmiştir. Katılım reasürans sisteminin, tekâfül şirketlerinin sürdürülebilirliği ve risklerin paylaşımı açısından katılım finans sektöründe önemi büyüktür. Çalışma, katılım sigorta sektöründeki uygulamalara odaklanarak katılım reasürans alanında akademik literatürdeki boşluğu doldurmayı amaçlamaktadır. Bu kapsamda Türkiye’de faaliyet gösteren katılım sigorta şirketlerinin mevcut reasürans uygulamaları incelenmiş, katılım reasürans şirketlerinin sayıca ve sermaye olarak yetersizliği nedeniyle tekâfül şirketlerinin bu yetersizliği ileri sürerek geleneksel reasürans şirketleriyle çalışmaya yöneldikleri belirlenmiştir. Bu durumun fıkhi açıdan doğurduğu tartışmalara da yer verilmiştir. Ayrıca katılım reasürans uygulamaları ilgili literatür, sektör raporları ve alimlerin görüşleri doğrultusunda değerlendirilmiştir. Tez, bu alandaki teorik ve uygulamaya dönük bilgileri derleyerek literatüre katkı sağlamayı amaçlamaktadır.

The participation reinsurance system in terms of participation finance principles The thesis titled The Participation Reinsurance System in Terms of Participation Finance Principles examines the participation reinsurance (retakaful) system based on the rules of Islamic finance. Conventional reinsurance includes interest (riba), uncertainty (gharar), and gambling (maysir), which are not allowed in Islamic law. For this reason participation reinsurance was developed as an alternative system that follows Islamic principles. This thesis explains what participation reinsurance is, how it works, its models, and how it is similar to or different from conventional reinsurance. Participation reinsurance is very important for the sustainability of takaful companies and for sharing risks fairly. The study focuses on the participation insurance sector and aims to help fill the gap in academic research on this topic. It looks at how participation insurance companies in Turkey use reinsurance today. Because there are not enough participation reinsurance companies with strong capital, takaful companies often have to work with conventional reinsurance companies. This has caused some debates from a religious point of view. The thesis discusses these issues by using academic sources, sector reports, and the opinions of Islamic scholars. The goal is to bring together both theory and practice and to contribute to the academic literature.
The participation reinsurance system in terms of participation finance principles
Keywords: Doctrine of Necessity; Insurance; Islam; İslam; Katılım Finans; Katılım Reasürans; Participation Finance; Participation Reinsurance; Reasürans; Reasürans Sözleşmesi; Reinsurance; Reinsurance Contrac; Sigorta; Takaful Insurance; Tekâfül Sigortacılığı; Zaruret İlkesi