Ziyaeddin Fahri Fındıkoğlu sisteminde din - Acar, Ahmet (My University, 2012)
ZİYAEDDİN FAHRİ FINDIKOĞLU SİSTEMİNDE DİN İlk sosyal bilimcilerimizden olan Ziyaeddin Fahri Fındıkoğlu, Ziya Gökalp ve Mehmet İzzet çizgisinde ve onlardan hemen sonra gelen zinciri oluşturan, Türk-İslam sentezcileri ekolünde kendine istikamet çizen ve bu çizginin ekolleşmesine büyük katkıları olan bir aydındır. Anadolu ile batıyı bütünleştirme çabasındadır. Salt batıyı taklit bizi uçuruma sürükler. Batıyı taklit sevdası asırlarca cihana hükmetmiş Osmanlı Türk İmparatorluğunun engin tecrübesi ile oluşmuş milli kültür ve milli şuur değerlerini hiçe saymamıza sebep olmuştur. İktisattan kooperatifçiliğe, eğitimden aileye, sosyal yapıdan ahlaka varıncaya kadar çok yönlü olmasının getirdiği hasletle Anadolu insanımıza ufuk olmaya çabaladı. İlmin nerede olursa alınması düsturundan hareketle ilmin bize özgü değerlerimiz süzgecinden geçirilerek hayata geçirilmesi noktasında millicidir. Türk-İslam kültürünü nesle belletmenin elzem olduğundan bahseder. Tanzimat’la birlikte her alanda baş gösteren yozlaşmanın izlerini silme görüşündedir. İçtimai hayattaki bozulan milli şuur dan tutun da ham softaların dine eklemek istediklerine varıncaya tüm alanlardaki izlerin silinmesi için milli kültürümüzle donanmış ahlaklı ve erdemli aydınların topluma yol göstermeleri ile gerçekleşebileceği kanısındadır. Tevhit inancına sahip, dini değerlerin toplumlar için vazgeçilemez birer unsur olduğunu ifade eden ve din olarak da İslam’ı benimseyen biri olarak Fındıkoğlu’nu görürüz.

THE RELIGION IN THE SYSTEM OF ZİYAEDDİN FAHRİ FINDIKOĞLU One of our first social scientists, Ziyaeddin Fahri Fındıkoğlu is an intellectual member of the chain sharing the idea of Ziya Gökalp and Mehmet İzzet and pursuing them, defining a destination for him in the school of Turkish-Islamic synthesis and who has an important role in the development of this destination as a school. He works to integrate the Anatolia and the west. Only imitating the west can lead us to a gap. This imitation passion has led to the abnegation of national culture and values acquired with the large experience of the Turkish Ottoman Empire who ruled over the world for centuries. He tried to be a horizon for Anatolian people with his senses expanding from economy to cooperation, from education to the notion of family, from social structure to moral values. He is nationalist for straining knowledge coming from everywhere across our values to bring them into action. He defends that teaching Turkish-Islamic culture to generations is indispensable. He wants to delete the traces of degeneration that developed in all area with reforms. He believes that the deletion of the traces of every area from the degenerated national identity to the notions that blind followers want to add to the religion is possible under the leading of ethic and chaste intellectuals full of our national values. We can see Fındıkoğlu as someone defending that religious values are essential features of communities, believing in amalgamation and adopting Islam as religion.
Keywords: Din Sosyolojisi; İslam Dini