İsrail'in güç kullanımı esaslı güvenlik anlayışının Thomas Hobbes'un Doğa hâli kavramıyla analizi - (:unkn) unknown (My University, 2013)
Bu çalışma, İsrailin devletleşme sürecinden itibaren Filistinlilere yönelik olarak oluşturduğu güvenlik anlayışının, Thomas Hobbesun güvenlik kavramını ele alış açısıyla analizini esas almaktadır. Güvenliğin kavramsal iz düşümü ortaya konduktan sonra Hobbesun doğa hâli kavramı etrafında şekillenen güç kullanımı odaklı güvenlik anlayışının çerçevesi çizilmiştir. İsrailin devletleşme süreciyle birlikte güvenliği anlamlandırma şekli, eylemlerine dayalı olarak tarihi akış içinde incelenerek, devamlılık ve değişim gözlemiyle birlikte tespit edilmiştir. Daha sonra İsrailin güvenliği sağlama anlayışı ve davranışı, güç kullanımı bağlamında Hobbesun yaklaşımıyla birlikte okunmuştur. Birlikte okumanın amacı; İsrail güvenlik anlayışındaki güç kullanma davranışının Hobbesun doğa hâli kavramıyla açıklanıp açıklanamayacağını belirlemek ve bu kavram üzerinden İsrailin güvenlik geleceğine ilişkin bir projeksiyon yapmaktır.

This study aims at analyzing Israel s security understanding against Palestinians since the foundation of State of Israel with Thomas Hobbes s aspect of security. After revealing, the conceptual projection of the term of security, Hobbes s use-of-power-orientedsecurity- understanding that formed around the concept of state of nature was fixed. Israel s way of dealing with security, starting with the foundation, based on its actions within the stream of history, together with the observation of continuity and change, was ascertained. Then, Israel s security mentality and behavior in the context of use of force was read with Hobbes s approach. The goal of synchronized reading is to determine whether Israel s use-of-forcebehavior in her security understanding can be explained or not through Hobbes s term of state of nature and to lay a projection regarding Israel s security future through this concept.
The analysis of Israel s security understanding based on use of Force with the concept of state of nature Belonging to Thomas Hobbes
Keywords: Uluslararası İlişkiler; Siyasi Bilimler