Odour control in wastewater treatment plants using ozonation and chemical scrubbing - Ölmez, Siber Serda (My University, 2008)
ATIKSU ARITMA TESİSLERİNDE OZONLAMA VE KİMYASAL YIKAMA İLE KOKU KONTROLÜ Koku oluşumu, evsel ve endüstriyel nitelikli birçok atıksu arıtma tesisinin temel problemlerinden biridir. Atıksu arıtım tesislerinde koku genellikle atıksuyun biyolojik olarak ayrışması, özellikle de anaerobik ayrışma sonucunda açığa çıkmaktadır. Evsel ve endüstriyel nitelikli atık sularda bulunan tipik bileşikler, sülfür bileşikleri, hidrojen sülfür ve merkaptanlar olup, hidrojen sülfür atıksudaki en önemli koku oluşturan bileşiktir. Atıksu arıtma tesislerinde koku sorununu ortadan kaldırmak için açığa çıkan kokunun miktarını ve kaynağını belirlemek gerekir. Gaz kromatografi-kütle spektrofotometresi (GC-MS), insan algılama panelleri, hidrojen sülfür analizörleri atıksularda koku ölçümü için kullanılan yöntemlerden bazılarıdır. Koku oluşumunun atıksu karakteri ile doğrudan ilişkili olduğu bilinmektedir. Hidrojen sülfürün BOD, pH, sıcaklık gibi atıksu parametrelerine bağlı olarak değişim İstanbul’daki mevcut arıtma tesislerinin işletme parametreleri alınarak değerlendirilmiştir. En temel koku giderim metotları, biyofiltreler, aktif çamur, kimyasal yıkayıcılar, termal oksidasyon, ozonlama, adsorpsiyondur. Bu çalışmada farklı giderim teknikleri birbiriyle kıyaslanmış, ozonlama ve kostikle yıkama sistemi detaylı olarak incelenmiştir. Bu amaçla ozonlama ile kimyasal yıkama prosesi ile çalışan pilot tesis, Tuzla Atıksu arıtma tesisine kurulmuştur. Pilot tesiste birçok uygulamalar çalışılmıştır. Yapılan deneysel çalışmalarda sırasıyla su, su ve ozon, kostik, kostik ve ozon içeren sistemlerin H2S giderim verimi incelenmiştir. Kostik ilavesi ile pH değeri artırılmış olup, kostik ve ozon kullanımı ile hidrojen sülfürün yüksek oranda giderimi gözlenmiştir.

ODOR CONTROL IN WASTEWATER TREATMENT PLANTS USING OZONATION AND CHEMICAL SCRUBBING Odor formation is one of the major problems for in many municipal and industrial wastewater treatment plants. Odors in wastewater treatment arise mainly from the biodegradation of sewage, especially anaerobic degradation. Typical compounds in municipal and in industrial wastewaters are sulphur compounds, hydrogen sulphide and mercaptans; and hydrogen sulphide is the most important odorous compound in wastewater. In order to solve the problem at sewage treatment works it is necessary to quantify the odors and identify their sources. Gas chromatography mass spectrometry (GC-MS), human sensory panels, hydrogen sulphide analyzers are some of the methods employed for the detection and characterization of odor released from wastewater It is known that odor formation is directly related with the characteristics of wastewater. The relationships between wastewater parameters like BOD, pH, temperature and H2S formation were also assessed using the operational data obtained from the wastewater treatment plants in İstanbul. The main odor removal methods are biofilters, bioscrubbers, activated sludge, chemical scrubbers, thermal oxidation, ozonation, and adsorption. In this study different odor treatment techniques have been compared and ozonation and caustic scrubbing system have been evaluated extensively. For this purpose a pilot plant employing ozonation scrubbing process have been installed in Tuzla Wastewater Treatment Plant. A number of applications have been studied in the pilot plant. Hydrogen sulphide removal efficiency was evaluated in different experimental studies; these are only scrubbing with tap water, tap water with ozone, scrubbing with caustic, and caustic with ozone. pH level was increased by adding caustic and high removal rate of hydrogen sulfide was observed for ozone and caustic usage.
Keywords: Çevre Mühendisliği; Kimyasal Yıkama; Su Arıtma