Resim-iş eğitimi bölümü son sınıf öğrencilerinin çağdaş japon sanatına dair görüşleri - Kalkan, Gülcan (My University, 2021)
Bu araştırmada, çağdaş Japon sanatının detaylı bir şekilde ele alınması amaçlanarak, sanat eğitimine sağlayacağı katkıların neler olabileceği yönünde çalışmalar gerçekleşmiştir. Çalışma için nitel araştırma desenlerinden biri olan ‘Betimsel tarama’ modeli tercih edilmiştir. Bunun için kavramsal çerçeve oluşturulup değerlendirilmiştir.Çerçevenin ana kısmı, Japonya’nın genel özelliklerinin bilinmesiyle başlamıştır. Geleneksel ve çağdaş Japon sanatı ve sanatçıları ele alınmıştır. Detaylı bir anlatımın yer aldığı bölümde, Japon sanatının nasıl şekillendiği görülmektedir. Dönemin politik sorunları ve yaşanılan savaşlar sonucu ağır yaralar alan Japonya, kapılarını uzun bir süre dışarıya kapalı tutmaktadır. Zaman içerisinde gelişme göstererek özgün eserler ortaya koymuşlardır. Resim, mimari, heykel, fotoğraf vb. birçok alanda gelişme göstermişlerdir. 20. yüzyıldan günümüze çağdaş sanatçılar, geleneklerine bağlı kalarak Japon kültür ve inaç özelliklerini sanatlarına yansıtmışlardır. Hayranlık uyandıran Japon Sanatı dünyaca ünlü ressamlar tarafından taklit dahi edilerek sanatlarına yansıtmışlardır. Kendine has çizgileriyleri, tavırları ve kültürünü her alanda yaşatmaya çalışan bu toplum başka kültürler tarafından merak edilerek araştırılmıştır. İlgileri üzerine çeken Japonya, sanatıyla, kültürüyle saygı duyulan bir toplum olmayı başarmıştır.Böyle bir toplumun bilinmesi ve öğrenilmesi adına görüşmecilere açık uçlu sorular sorulmuştur. Görüşmeler sonucunda elde edilen cevaplar tablolar halinde tek tek incelenmiştir. Araştırmacının kişisel yorumu katılmadan, cevaplar olduğu gibi yorumlanmıştır. Amaç görüşmecilerin geleneksel ve çağdaş Japon sanatı hakkında görüşlerini belirlenmeye çalışmaktır. Elde edilen bulgular ve sonuç bölümünde, görüşmecilerin çoğunun Japon sanatına meraklı ve istekli oldukları, teorik ve uygulamalı derslerde Çağdaş Japon sanatına, kültürüne yer verilmesi istenmiştir. Japon sanatının disiplin ve yaratıcılık sağlayacağı yön de olumlu sonuçlar elde edilmiştir.

In this research, with the aim of examining the Contemporary Japanese Art in detail, studies were carried out on what the contributions it will provide to art education. Descriptive survey model, which is one of the Qualitative Research designs, was preferred for the study. A conceptual framework has been created and evaluated for this.The main part of the framework started by knowing the general characteristics of Japan. Traditional and Contemporary Japanese art and artists are discussed. In the section where a detailed narrative is included, it is seen how Japanese art is shaped. Japan, which was severely injured as a result of the political problems of the period and the wars experienced, keeps its doors closed for a long time. They have developed over time and produced original works. Painting, architecture, sculpture, photography, etc. They have made progress in many areas. From the 20th century to the present, contemporary artists have reflected the characteristics of Japanese culture and belief in their art by adhering to their traditions. The admirable Japanese art was imitated by world-famous painters and reflected them on their art. This society, which tries to keep its unique lines, attitudes and culture alive in every field, has been curiously investigated by other cultures. Attracting attention, Japan has managed to become a respected society for its art and culture.Open-ended questions were asked to the interviewees in order to know and learn about such a society. The answers obtained as a result of the interviews were examined one by one in tables. The answers were interpreted as they were, without participating in the researcher's personal comment. The aim is to try to determine the views of the interviewees about Traditional and Contemporary Japanese Art. In the findings and conclusion section, it was requested that most of the interviewees are interested and enthusiastic about Japanese art, and that Contemporary Japanese art and culture should be included in the theoretical and applied courses. Positive results have been obtained in the direction that Japanese art will provide discipline and creativity.
Picture - views of final students of the department of business education on contemporary Japanese art
Keywords: Art, Japanese; Contemporary art; Contemporary artists; Çağdaş sanat; Çağdaş sanatçılar Japan; Fine arts education; Geleneksel sanat; Güzel sanatlar eğitimi; Japanese art; Japanese culture; Japon kültürü; Japon sanatı; Japonya; Öğrenim ve öğretim; Painting; Resim; Sanat, Japon; Study and teaching; Traditional art