İnflamatuvar barsak hastalığı olan kadınlarda cinsel yaşam kalitesinin değerlendirilmesi - Başkan, Bilgin (My University, 2015)
Amaç: Bu çalışma inflamatuvar barsak hastalığı (İ.B.H.) olan kadınlarda, hastalığın cinsel yaşam kalitesi üzerine etkisini değerlendirmek için tanımlayıcı ve kesitsel olarak yapıldı. Gereç ve Yöntem: İstanbul’da bir üniversite hastanesinde gastroenteroloji polikliniğine başvuran, araştırmaya alınma koşullarını karşılayan 118 İ.B.H. olan kadın ile gerçekleştirildi. Araştırmada, hasta bilgi formu ve Cinsel Yaşam Kalitesi Ölçeği – Kadın (CYKÖ-K) kullanıldı. Veriler; tanımlayıcı istatistikler, Mann Whitney U, Kruskal Wallis, One-way Anova, t-testi ve Pearson korelasyon analizi ile değerlendirildi. Bulgular: İ.B.H. olan kadınların CYKÖ-K puan ortalamaları 55,41±2,54 bulundu. Öğrenim düzeyi düşük kadın ve eşlerin, çalışmayan, geniş ailede yaşayan, stresli kişilik ve yorgunluğu olan kadınların cinsel yaşam kalitesinin düşük olduğu görüldü (p<,05). Hastalıkları aktif olan kadınların cinsel yaşam kalitesi puanlarının ileri derecede düştüğü saptandı (p<,0001). İ.B.H.’na bağlı semptom ve bulguların cinsel yaşamı olumsuz etkilediği tespit edildi (p<,05). Kadınların cinsel yaşamlarındaki memnuniyet ve hastalıklarına bağlı cinsellikte sorun yaşama durumuna göre CYKÖ-K puan ortalamalarında anlamlı fark bulundu (p<,0001). Sonuç: İ.B.H. olan kadınların cinsel yaşam kalitelerinin düşük olduğu saptandı. nflamatuvar barsak hastalığı, Ülseratif kolit, Crohn, Cinsel yaşam kalitesi, Hemşirelik Assessment of Sexual Function and Quality of Life in Women with Inflammatory Bowel Diseases

Purpose: This cross-sectional and descriptive study has been conducted to assess sexual function and quality of life in women with inflammatory bowel diseases. Materials and Method: This study was conducted on 118 women with inflammatory bowel diseases, who applied to a university hospital in İstanbul and met the conditions of the survey. Patient information forms, Sexual Quality of Life -Female (SQOL-F) questionairres were used in the survey. The data were assessed with descriptive statistics, Mann Whitney U, Kruskal Wallis, One-way Anova, t-tests and Pearson correlation analysis. Findings: The SQOL-F average score for the women with IBD was 55,41±2,54. It was found that sexual function and quality of life was reduced in women with lower education levels, stress personalities and fatique and those who do not work or who live in a large family (p<,05). The SQOL-F score of the women with active IBD was seriously decreased (p<,0001). Syptoms and findings resulting from IBD negatively affects the quality of sexual life (p<,05). Significant difference has been detected for the women’s SQOL-F average scores according to the women’s satisfaction with their sexual life and having problems in their sexual lives caused by their illnesses. Conclusion: It was found that women with IBD has a reduced quality of sexual life. Key Words: Inflammatory bowel disease, Ulcerative colitis, Crohn, Quality of sexual life, Nursing.
Keywords: Hemşirelik; Hemşirelik, Uygulamalı; İç Hastalıkları