Kanser hastalarında ağrı ve ağrı ile başetme yöntemlerinin değerlendirilmesi - (:unkn) unknown (My University, 2003)
Bu araştırma 112 kanserli hastada ağrı ve ağrıyla başetme yöntemlerinin belirlenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Veriler ağrı ile ilgili standart bir form kullanılarak toplandı. Kabul edilebilir ağrı şiddeti ve ağrının sözel ifadesinde erkeklerin, duygusal ifadesinde kadınların lehine olacak şekilde iki cins ar'as'ında fark bulunmakta; kadınlarda bulantı-kusma ve iştahsızlık ağrıya - daha fazla eşlik etmektedir. Gelir-gider durumu algılanan ağrı şiddetini, ağrıya eşlik eden yakınmaları ve kullanılan başetme yöntemini, geliri giderini karşılamayan grubun aleyhine olacak şekilde, etkilemektedir. Metastazı olanlarda ağrı daha şiddetli algılan-makta, sosyal aktivitede azalma ağrıya daha fazla eşlik etmektedir. Ayaktan kemoterapi görenlerde oturma ağrıyı beklenenden daha fazla arttırmakta; masaj, hareket ve ortam değişikliği beklenenden daha fazla azaltmaktadır. Hastanede yatan bireyler ağrıyla baş etmede daha fazla analjezik kullanmakta, yatıp/dinlenmekte ve bu grupta sosyal aktivitede azalma ağrıya daha fazla eşlik etmektedir. Sonuç olarak kanser ağrısının hemşireler tarafından düzenli olarak değerlendirilmesi ve bireysel başa çıkma yöntemlerinin desteklenmesi önerilmiştir.

The Evaluation Of Pain And Methods Of Coping With Pain In Cancer Patients Aim of this study was to evaluate pain and coping strategies in 112 cancer patients. A standard form regarding to pain obtained the data. The male had better position in having a reasonable level of pain and more expressed their pain as verbal. However, pain was expressed emotionally and accompanied more by dizziness-vomiting and loss of appetite in female. Income status effected to pain severity, accompanying findings to pain, and coping strategies. There was a relation between metastasis and pain severity. Pain was also accompanied more by a decrease in social activities in this group. Sitting position increased pain severity, whereas massage, activity and a change of environment decreased more than expected in patients receiving chemotherapy at outpatient basis. Hospitalised patients were preferred more to take analgesics and lie down/rest as coping strategies and their pain was accompanied more by a decrease in social activities. In conclusion, we recommended that cancer pain should be evaluated regularly and individualized coping strategies should be supported by nurses.
The evaluation of pain and methods of coping with pain in cancer patients
Keywords: Onkoloji; Hemşirelik