Uluslararası sermaye hareketleri,küreselleşme ve kriz - Toron, Varol (My University, 1999)
Çalışmanın birinci bölümünde Uluslar arası Finans piyasaları hakkında genel olarak bilgi verilmektedir. Bu piyasaların türleri, işlevleri ve piyasaların küreselleşmesinin önündeki engellere değinilmektedir. Uluslar arası finans piyasası araçlarından uluslar arası tahvil piyasaları getirilerine göre ve ihraç edildikleri yerlere göre incelenmektedir. Aynı şekilde uluslar arası hisse senetleri piyasaları da genel olarak incelenmektedir. Birinci bölümün son kısmında ise kalkınma bankaları, türleri ve işlevleri gözden geçirilmektedir. İkinci bölümde Uluslar arası finansal piyasalarda gözlemlenen risk türleri incelenmekte ve bunlardan ülke riski detaylı olarak ele alınmaktadır. Ülke riskinin ölçülmesinde kullanılan geleneksel modellerin, makroekonomik verilerin ve istatistiksel araçların yardımıyla ülke riskini nasıl ölçtükleri incelenmeye çalışılmıştır. Makroekonomik riskin değerlendirilmesi için ileri tekniklere de değinilmiştir. İkinci bölümün son kısmında ise ülke riskinin elementlerinden olan politik risk ele alınmıştır. Son bölümde uluslar arası sermaye hareketlerinin temelinde yatan gerekçeler açıklanmıştır. Ayrıca bu akımlara ilişkin bir kısım istatistiksel bilgiler içerilmiştir. Uluslar arası sermaye akımlarının ekonominin genel dengesi, ödemeler dengesi, kamu kesimi, parasal büyüklükler ve uluslar arası rezervler, faiz oranları ve finansal aktif fiyatları, enflasyon ve döviz kurları gibi makroekonomik değişkenler üzerindeki etkileri gözden geçirilmiştir. Üçüncü bölümün son kısmında ise uluslar arası sermaye hareketlerinin küreselleşme ve kriz ile olan ilişkileri ele alınmıştır. Bu bölümde özellikle spekülatif kısa vadeli sermaye hareketlerinin borçlu ülkeleri krize sokma riskinin bulunduğu konusuna değinilmiştir. Dolaysız sermaye yatırımlarının portföy yatırımlarına göre kriz yaratma açısından daha az risk taşıdığı konusuna değinilmiştir. Yüksek faizle borçlanan ülkelerin, bu kaynaklardan tam anlamıyla faydalanabilmeleri için etkin maliye ve para politikalarının da eşgüdümlü olarak uygulanması gerektiği sonucuna varılmıştır. INTERNATIONAL CAPITAL FLOWS, GLOBALIZATION AND CRISIS

First chapter of the study gives a general overview of ınternatıonal financial markets, indicating their types, functions and problems preventing globalization of financial markets. Internatıonal bond markets are examined according to their yield and countries from which they are exported. Also international stock markets have been studied in general. Last part of the first chapter examines development banks and their types and functions. Second chapter studies various risk types experienced in ınternatıonal financial markets and of them, country risk has been searched in detail. How coventional methods, using macroeconomic data and statistical methods, are measuring county risk has been explained. It also mentioned developed technics to evaluate macroeconomic risk. Last part of second chapter handles with one of the main parts of country risks, namely political risk. Last chapter explains reasons behind the international capital movements. This chapter also includes some statistical data. How international capital movements affect economy in general, balance of payments, public sector, monetary variables and reserves, interest rates, inflation and exchange rates, has been studied in this chapter. Last part of third chapter explains the relation between international capital movements and globalization (&crisis). It specifically explains that short term capital movements designed for speculation create crisis risk for countries with high debt. It also mentions that direct capital investments carry less crisis risk than portfolio investments. Countries having debt with high interest rate should be able to follow identical fiscal and monetaral politics in order to utilize those sources(investments).
Keywords: Kriz Yönetimi; Küreselleşme; ULUSLARARASI SERMAYE HAREKETLERİ