Marka hukukunda markanın ülkesellliği ilkesi - Karaman, Fatma (My University, 2008)
Marka hukukunda markanın ülkeselliği ilkesi konulu mden oluşmaktadır. Birinci bölümde genel özellikleri ile marka kavramı, markanın tanımı, unsurları, fonksiyonları, çeşitleri, Türk hukuku ve uluslararası boyutta hukuki dayanakları ile marka hakkının hukuki niteliğine değinilmiştir. İkinci bölümünde, fikri haklarda ülkesellik ülkesinin tanımı, kapsamı, genel özellikleri anlatılmış, bu kapsamda, patent, tasarım, coğrafi işaret, telif hakkı bakımından ülkesellik ilkesi ayrı ayrı incelenmiş, ülkesellik ilkesinin günümüzde hakimiyetini koruyup koruyamadığı hususları değerlendirilmiştir. Üçüncü bölümde ise, markanın ülkeselliği ilkesinin kapsamı, Türk hukukunda marka olarak tescil edilebilecek işaretler, ülkesellik ilkesi kapsamında marka korumasından yaralanabilecek kişiler ve asgari haklar ilkesi, markanın ülkeselliği ilkesinin sonuçları anlatılmış, ülkesellik ilkesinin istisnası olmaları bakımından markanın olduğu gibi korunması, rüçhan hakkı dolayısıyla markanın tescil tarihinden önce korunması, yabancı marka sahibinin Türkiye’deki ticari vekili karşısında korunması, Madrid Protokolü kapsamında markanın esas tescilinin yapıldığı ülkede terkini, hakkın kötüye kullanılmasının önlenmesi bakımından yabancı markaların korunması, tanınmış markaya sağlanan koruma, topluluk markasının korunması hususları detaylı ve karşılaştırmalı olarak incelenmiş Gümrük Birliği ve Malların Serbest Dolaşımı ilkesi ile uluslararası tescilli marka kavramları, marka hukukunda markanın ülkeselliği ilkesi bakımından detaylı olarak incelenmiştir.

My thesis on territorial prıncıple in Trademark Law consists of three parts. In the first part, trademark concept, definition, elements, functions, types of trademarks in general terms, Turkish law and its legal support on the international stage was mentioned. In the second part, the definition of terrıtorial prıncıple, coverage of literary rights was explained in general terms, in this context, patent, design, geographical indications, copyright in terms of territorial prıncıple were examined separately, and it was assessed if territorial prıncıple maintains its supremacy today. In the third part, the scope of territorial prıncıple in trademark law, the signs which can be registered as trademarks in Turkish law, minimal rights prıncıple and the persons which can benefit from protection of trademark included in territorial prıncıple, and the results of territorial prıncıple in trademark law are described, preserving the trademark as it is in terms of being an exception of territorial prıncıple, because of the preferential right the preservation of the trademark before the date of registration, the protection of the foreign trademark owner against the merchantile agent in Turkey, in the scope of the Madrid Protocol cancellation of the trademark in the country which it was registered, the conservation of foreign trademarks in terms of abuse protection, the protection of European Unıon trademark is analysed comparatively and in detail, international registered trademark concepts with Customs Union and Free Flow of Goods principle are studied in detail in terms of trademark Law in territorial prıncıple in trademark law.
Keywords: Marka; Marka Hukuku; Ülkesellik