Eileen chang ve Oğuz Atay’ın hikayeleri üzerinde jungcu ve varoluşçu psikoloji açısından karşılaştırmalı bir inceleme - Lu, Chao Chun (My University, 2019)
Eileen Chang (1920-1995) ile Oğuz Atay (1934-1977) kendi dönemleri ve ülkelerinde önde gelen büyük yazarlardandır. Birbirine uzak iki ülkede yaşayan yazar dönemin ortak problemlerini kavrayıp işlemiştir. Birincisi, ya ortaçağdan başlayan yapısal toplum değişimi ya eskiden kalma kültüre gömülmüş olan ideolojiden kaynaklanan varoluşsal kaygıdır. İkincisi ise yabancılaşma sonucu insanla kendisi, topluluk, doğa ilişkilerindeki kopuşla gelen sevgisizlik ve bunların sebep olduğu kayıp duygusudur.Öte yandan kişilik üzerinde Jung‘un ‘’Kişilik kaderi tespit eder’’ görüşüyle yazarın yaşamları ve yapıtları da kişilikleri tarafından yönlendirilmiş denilebilir. Dolayısıyla bu çalışmada Jung’un tipolojisi uygulanarak yazarın ve hikaye karakterlerinin kişilik tipi üzerinde bir değerlendirme yapılmıştır. Bunun yanı sıra Eileen Chang’ın Efsane ve Oğuz Atay’ın Korkuyu Beklerken kısa hikaye seçmelerinde varoluşsal kaygı ve sevgisizlikten kaynaklanan kayıp duygusu irdelenmiştir. Bu arada psikoloj, sosyoloji, felsefi kaynakların verilerinden de faydalanarak karşılaştırma yapılmıştır. Bu çalışmanın sonucunda, söz konusu ortak duyguların iki yazarın kısa hikayelerinde de ağırlıklı olarak ele alınmış olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca aralarındaki kültür ve coğrafya farkına rağmen, varoluşsal kaygı ile sevgisizlikten kaynaklanan kayıp duygusu yaşayan bireylerin oldukça benzer süreçlerden geçtikleri görülmüştür.

Eileen Chang (1920-1995) ile Oğuz Atay (1934-1977) are significant writers in their own eras and own countries. Though they lived at the edges of two side of Asia, they have been aware of the mutual predicaments faced in both societies. The first of which is existential anxiety, which either is caused by the structural changes in society since mid-age, or comes from the deeply rooted ideology since ancient eras. The other one is the sense of loss aroused by apathy, which is resulted from the break-off of connections between man and him/ herself, the community, and the nature because of the effects of alienation.As the old saying goes, “Character is destiny”. The character of a writer shapes his/ her own life and works. Therefore, the personality type of both writers and characters in their short stories would be analyzed from the perspective of Jung’s Psychological Types theory. Meanwhile I would discuss the causes of existential anxiety and the sense of loss aroused by apathy both in Eileen Chang’s Legend and Oğuz Atay’s While The Wait For Fear. Moreover, I would determine the mentioned two emotions with the sources such as psychology, sociology, philosophy theory applied. The findings of this research revealed the mentioned mutual topics are core issues in the two writers’ works examined and the way they are presented. And it determined that their main characters fundamentally suffer in the same way but in different forms.
Keywords: analitik psikoloji; Analytical psychology; Eileen Chang; existentialism; History and criticism; Oğuz Atay; Tarih ve eleştiri; Turkish literature; Türk edebiyatı; varoluşçuluk Eileen Chang