Baltalıkların Oluşumu ve Baltalıkların Koruya Dönüştürülmesinin Sosyoekonomik Boyutu (İstanbul Örneği) - (:unkn) unknown (My University, 2013)
Bu çalışmada İstanbul Orman Bölge Müdürlüğündeki baltalık ormanların koruya dönüştürülmesinin sosyoekonomik boyutu incelenmiş ve tarihsel süreçte baltalıkların oluşumu ile ilgili açıklamalar yapılmıştır. Araştırma materyali konuyla ilgili literatür ile anketlerden sağlanan verilerdir. Anket verileri 2003 yılında 203 orman köylüsü ile yapılan görüşmelerden sağlanmıştır. Araştırmada betimsel ve ilişki analiz teknikleri kullanılmış ve bu analizlerde anlamlılık düzeyi %5 olarak kabul edilmiştir. Orman köylülerinin demografik, sosyoekonomik ve çevre-orman ilişkilerine ait özellikleri betimsel analiz tekniklerinden frekans ve yüzde değerleri ile belirlenmiş; orman köylülerinin baltalık ormanların sürdürülmesini isteme eğilimi ile diğer sosyoekonomik özellikler arasında ilişki olup olmadığı ki-kare bağımsızlık testleri ile saptanmıştır. Sonuç olarak bölgedeki tüm baltalıkların koruya dönüştürülmesi durumunda orman köylülerinin gelirlerinde azalma ve buna karşılık yakacak harcamalarında yükselme olasılığının bulunduğu, bu nedenle gelecek dönemde izinsiz ağaç kesimi ve hayvan otlatma gibi orman suçlarında artış beklenmesi gerektiği tahmin edilmiştir.

We investigated the socio-economic dimensions of converting of coppice forests to high forests in Istanbul Forest District Directorate. We explained the occurrence of coppice forests in historical process. We focused on the factors affecting continuation of coppice forests and identified socio-economic structures of forest villager. As material we used the related literature and survey data. Surveys were conducted in 2003 with 203 forest villagers. As research methods we used descriptive analysis and relationship analysis and as significance level accepted 5%. We determined demographic and socio-economic and environmental characteristics of forest villagers using frequencies and percentage techniques. Furthermore we tested whether there is relationship between socio-economic variables with chi square independence test. In this context the overall conversion of coppice forests to high forests could lead to loss income of forest villagers, increase of forest crimes such as unauthorized logging and unauthorized grazing in the long run.
The Origins of Coppice Forests and the Socio-Economic Dimension of Conversion of Coppice Forests to High Forests (Istanbul Case)
Keywords: Ekoloji; Çevre Bilimleri; Orman Mühendisliği