Kurumsal sürdürülebilirliğin iş tatminine ve duygusal bağlılığa etkisi - Sayğan, Fitnat Nazlı (My University, 2013)
KURUMSAL SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİN İŞ TATMİNİNE VE DUYGUSAL BAĞLILIĞA ETKİSİ Çalışmada, Kurumsal Sürdürülebilirliğin İş Tatmini ve Duygusal Bağlılığa etkisi incelenmektedir. Literatürde Kurumsal Sürdürülebilirlik, İş Tatmini ve Duygusal Bağlılık konuları sıklıkla araştırılan konular arasında yer almaktadır. Fakat bu üç konunun bir arada incelendiği araştırma sayısı oldukça azdır. Bu eksiklikten yola çıkarak bu çalışma planlanmış ve literatüre katkı sağlaması amaçlanmıştır. Çalışma kapsamında Küresel Raporlama Girişimi (GRI)’nin oluşturduğu kurumsal sürdürülebilirlik raporlama ilkelerinden yararlanılarak kurumsal sürdürülebilirliği ölçmek amacıyla anket formu oluşturulmuştur.Ölçek çevresel, sosyal ve ekonomik sürdürülebilirlik boyutlarından oluşan GRI endeksinden oluşturulmuş ve ilk defa bu çalışmada kullanılmıştır. Çalışma kapsamında çevresel sürdürülebilirlik, emisyonlar, sıvı ve katı atıkların yönetimi ile biyoçeşitliliğin korunması olmak üzere iki faktöre ayrılmaktadır. Sosyal sürdürülebilirlik, iç paydaşlara kaşı sorumluluklar ve dış paydaşlara karşı sorumluluklar olmak üzere iki faktöre ayrılmış, ekonomik sürdürülebilirlik ise tek faktör altında toplanmıştır. Çalışmada, İş tatmini değişkeni de İçsel İş Tatmini ve Dışsal İş Tatmini olmak üzere iki faktöre ayrılmaktadır. Çalışma kapsamında anket formları İstanbul ilinde bir ilaç firmasında çalışan 161 çalışan ile paylaşılmış ve 156 kişi eksiksiz şekilde geri dönüş yapmıştır. Çalışma sonuçlarına göre, sosyal ve ekonomik sürdürülebilirliğin duygusal bağlılık üzerinde etkisi olabileceği yönünde bir sinyalin varlığı tespit edilmiştir. Ayrıca ekonomik sürdürülebilirliğin, İş Tatmini boyutlarından sadece İçsel İş Tatmini üzerinde pozitif yönde etkisi olabileceği ve sosyal sürdürülebilirliğin iki faktöründen sadece iç paydaşlara karşı sorumlulukların iş tatmini üzerinde pozitif yönde etkisi olabileceği yönünde bir sinyalin varlığı tespit edilmiştir.

THE EFFECT OF CORPORATE SUSTAINABILITY ON JOB SATISFACTION AND AFFECTIVE COMMITMENT In the thesis, the effect of corporate sustainability on job satisfaction and affective commitment is investigated. In literature, corporate sustainability, job satisfaction and affective commitment are often researched. But there is limited study which investigates connecting all these three topics. This study is planned starting off from this deficiency. It is aimed to contribute to the literature by this way. Within the study the scale is composed by using corporate sustainability reporting guidelines which are created by Global Reporting Enterprise in order to measure corporate sustainability. The questionnaire was created from GRI Index that consists of three parts as environmental, social and economic sustainability and was used for the first time in this study The concept of corporate sustainability consists of three dimensions as environmental, social and economic sustainability. In the study, environmental sustainability is divided into two factors as emissions, liquid and solid waste management and the protection of biodiversity. Social sustainability is grouped intwo factors as responsibilities towards internal and external stakeholders where as economic sustainability is grouped under a single factor. Also, job satisfaction variable is divided into two factors as intrinsic and extrinsic job satisfaction. Questionnaires were shared with 161 employees of a pharmaceutical company in Istanbul and 156 employees returned back completely. According to the results, a signal has been detected that social and economic sustainability might have an effect on emotional commitment. Also a signal has been detected that economic sustainability might have a positive effect on one of the dimensions of job satisfaction which is intrinsic job satisfaction and responsibility towards internal stakeholders that is one of two factors of social sustainabilitymight impact positively job satisfaction.
Keywords: İş Tatmini; Kurumsal Yönetim; Örgütsel Bağlılık; Örgütsel Gelişim; Yönetim