Açık alev karşısında kıvırma, bükme, üfleme teknikleri - Çelik, İzzet Umut (My University, 2009)
A.A.K.C.Ş olarak tanımladığımız Lampwörking tekniği günümüz cam şekillendirme yöntemlerinin en çok kullanılanlarındandır. Bu teknikte esas olan şalumo, brenner ya da torch olarak adlandırılan aparat ile camın eritilmesi ve şekillendirilmesidir. Doğrudan cam madeninin alınıp şekillendirilmesi işlemi sınırsız bir tasarım dünyası demektir. Fakat bu sınırsız uygulama aralığı ekonomi ve ekip çalışmasıyla doğru orantılıdır. Bu uygulamada ise çok daha küçük boyutlar düşünüldüğünde sıcak cam şekillendirme işlemine yaklaşan tasarımlar yalnızca tek kişilik bir uygulamayla yapılabilir. Özellikle 20.yüzyılda cam kimyasındaki ve teknolojisindeki ilerlemeler A.A.K.C.Ş uygulamasını yaygınlaştırmıştır. Bu teknik uygulama ile kimyasal laboratuar malzemeleri, biblolar, neon ışıklandırmalar, takılar ve küçük zücaciye ürünleri üretilebilmektedir. Çalışmamızdaki asıl amaç Türkiye’de A.A.K.C.Ş yöntemiyle yapılan üretimi ve atölyeleri tanıtmak olacaktır. Yöntem olarak soru cevap şeklinde kurgulanan kısmen katılımlı bir gözlem seçilmiştir. Ülkemizde camcılık tarihiyle ilgili çalışmaların yetersizliği çalışmada bazı tarihlendirmeleri zorlaştırmaktadır. Bir ön çalışma olarak değerlendirilmesi gereken araştırma zaman içerisinde tamamlanacak, bu üretimin ülkemizdeki tarihsel ve teknik gelişmesi açığa çıkartılacaktır.

Long journey of glass working art is like a glossary of contunious human mind and technical reason that tought man to create new functional forms from natural resources. Very begining of glass working art lies technical necessities became a part of un-coded history of humanity by carrying out the cultural and social values of the society that created in. As a functional and spectacular object glass work accompanied humanity in various fields of life during its historical journey reformed in accordance with the technical and ideological shifts of various ages. Thousand and thousands years of its voyage glass various technics were developed for glass working. Those technics can simply gathered under two topics. Hot and cold glass forming technics. Glass working by using a burner is one of the hot glass working technics. Our main effort in this study is defining the glass as a crafted ornament object and a crude material and its the place of glass crafting method by using a burner in glass working craft. We tried to enrich our study by using visual materials and drawings which belongs to this technic. Our main problem was having almost no regular academic reference, maybe because handcraft glass working have never been evaluated as an academic field of study by itself. During our study we mostly used reciepents of master crafts and short and undetailed crafting manuals. Especially in Turkish the gap of such kind of study is heavyly felt. We hope to fill this gap a little by our study.
Keywords: Cam; Seramik