Sosyal Medya Ünlülerinin, Takipçi Davranışlarına Etkisi - ELDENİZ, LEVENT (My University, 2022)
Gelişen teknoloji ile beraber internet ve sosyal medya kullanım oranları günden güne artmaktadır. Sosyal medya kullanımının bu denli yaygınlaşması, pazarlama anlayışı şeklini değiştirmiş ve sosyal medya pazarlamasının önemini artırmıştır. Sosyal medyanın popüler olması ve sosyal medya ünlüleri olarak adlandırılan ve geniş bir kitleye hitap eden kişilerin var olmasıyla beraber, sosyal medya takipçileri de pazarlama sürecine dâhil olmuştur. Takipçilerin zaman içerisinde parasosyal etkileşim kurarak olumlu duygular besledikleri sosyal medya ünlülerinin, takipçilerin davranışları üzerinde ne derece etkili oldukları önemli bir konudur. Bu çalışmanın amacı, sosyal medya ünlülerinin, takipçiler üzerindeki etkisine dair Türkiye’deki çalışmaları inceleyerek literatüre katkı sağlamaktır. Çalışmada, 2018-2022 yılları arasında çalışılmış, sosyal medya pazarlaması, sosyal medyada ünlü kullanımı ve parasosyal etkileşim ile satın alma davranışı ile ilişkili olan araştırmalar tespit edilmiştir. YÖK Ulusal Tez Merkezi, Google Akademik (Scholar) ve DergiPark Akademik veri tabanları kullanılarak konuyla ilgili 2 doktora tezi, 4 yüksek lisans tezi ve 5 makaleye ulaşılmıştır. Ulaşılan tezler ve makaleler incelenerek konuyla ilgili genel görünüm ortaya konmaya çalışılmıştır. Bu araştırma nitel bir araştırmadır. Var olan durum saptanmaya çalışıldığından dolayı ‘genel tarama ‘ modeli kullanılmıştır. Nitel araştırmalar, amaçlı bir şekilde belirlenmiş sayıca az örneklemle yürütülmektedir. Örneklem olarak amaçlı örneklem seçilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre; takipçilerin sosyal medya kullanımının, sosyal medya ünlülerini takip etmelerinin ve onlarla parasosyal etkileşim kurmalarının, satın alma karar sürecinde etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Genel olarak bakıldığında, takipçilerin satın alma davranışlarında sosyal medya ünlülerinin rolünün büyük olduğu saptanmıştır. Özellikle takipçilerin, arkadaş olarak gördükleri sosyal medya ünlülerini takip etmenin, takipçilerin satın alma davranışları üzerinde etkisinin olduğu tespit edilmiştir

With the developing technology, the rate of internet and social media usage is increasing daily. The widespread use of social media has changed the way of marketing concept and increased the importance of social media marketing. With the popularity of social media and the existence of people who are called social media celebrities and appeal to a wide audience, social media followers have also been included in the marketing process. It is an important subject whether or not social media celebrities have an impact on the behaviors of the followers. The aim of this study is to contribute to the literature by examining the studies in Turkey regarding the effects of social media celebrities on the followers. In the study, researches related to social media marketing, celebrity use in social media, parasocial interaction and purchasing behavior were determined between the years 2018-2022. By using YÖK National Thesis Center, Google Scholar (Scholar) and DergiPark Academic databases, 2 doctoral theses, 4 master’s theses and 5 articles were reached. This research is a qualitative research. Since the existing situation was tried to be determined, the ‘general screening’ model was used. Purposive sampling was chosen as the sample. According to the results, it has been concluded that the use of social media by the followers, following social media celebrities and establishing parasocial interaction with them are effective in the purchasing decision process. In general, it has been determined that the role of social media celebrities is great in the purchasing behavior of the followers.
The Effect of Social Media Celebrities on the Follower Behaviors
Keywords: Sosyal Medya; Sosyal Medya Pazarlaması; Sosyal Medya Ünlüsü; Parasosyal Etkileşim; Takipçi Davranışı; Social Media; Social Media Marketing; Social Media Celebrity; Parasocial İnteraction; Follower Behavior