İç mekan tasarımında işitsel algı ile mekân okuması - Öztemel, Ezgi (My University, 2020)
Bir iç mekânın okunması; onu oluşturan yapı birimleri, form, biçim, malzeme ve renk gibi öğelerin, mekânsal konumlarının, mekânın işlevi, kullanım şekli ve çevre koşullarıyla birlikte, duyular yolu ile algılanması ve elde edilen verilerin zihinde tanımlı hale gelmeleri ile mümkündür. Mekâna ait algılamayı oluşturan duyular, beynin bu veriyi işleme biçimi ve geçmiş deneyimlerle kurulan bağlam, psikolojik ve fizyolojik koşullar ile mekânsal algı kimi zaman bireysel kimi zaman da toplumsal düzeyde özneldir. Bu çalışma mekânsal okumayı, işitsel algı üzerinden irdeleyerek, iç mimariyi oluşturan öğelerin akustik sonuçlarını, insanın bu veriyi işitsel düzeyde okumasını ve mekânsal algısına etkisini, parçadan bütüne, öznel ve genel eğilimleri ile incelemeyi hedeflemiştir. Bu çalışmada; iç mekân, mekânsal algı, işitsel peyzaj kavramlarına değinilerek işitsel algı kapsamında mekânın okunmasını sağlayan faktörler incelenerek, bu kavramlara dayanan örnekler ve görsellere yer verilmiştir. Bu incelemeler ve araştırmalar neticesinde işitsel algının, fizyolojik, psikolojik ve sosyo-kültürel parametreler ile mekânsal davranışlar üzerindeki etkinliği araştırılmıştır.

Reading an interior space is possible by it’s own structural units such as form, material and color within the function, usage and enviromental conditions and defining the spatial position of these elements in the mind through senses. The senses that provide the perception of space, the functioning of the brain and past experiences determine the individual or social of the perception depending on various psychological and physiological conditions. In this study, spatial legibility is examined through auditory perception and the acoustic results of interior architectural elements, the effect of human auditory perception on spatial impression are examined with all tendencies from piece to whole.Concepts such as interior space, spatial perception and auditory landscape are examined under the factors that provide perception of space and auditory perception and these concepts are explained with visuals. As a result of these studies, the effect of auditory perception with physiological, psychological and socio-cultural parameters on spatial behaviors and interior design was researched and reviewed.
Keywords: Aural Perception; Design; Fine arts education; Güzel sanatlar eğitimi; Interior architecture; Interior Design; İç Mekân; İç mimari; İşitme; İşitsel Peyzaj; Mekân Algı Sound; Ses; Spatial Impression; Tasarım