Azerbaycan’da din eğitimi - Samadov, Elsavar (My University, 2006)
“Azerbaycan’da Din Eğitimi” konulu tez çalışmamızda Bağımsızlıktan sonra 1991–2005 yılları arasında Azerbaycan’da din eğitimi faaliyetleri geçmişle bağlantılı olarak araştırılmıştır. Geçmişle bağlantılı olarak Azerbaycan’ın tarihi, coğrafi, sosyo-kültürel yapısı ve din eğitiminin tarihsel gelişimi araştırılarak bağımsızlıktan günümüze kadar uzanan on beş sene içinde yapılanmış din eğitimin dayandığı temeller ortaya konulmuştur. Bununla beraber bağımsızlıktan sonra Azerbaycan Cumhuriyeti’nde din eğitiminin yapılanmasında ilgili kanunlar ve resmi ve sivil kuruluşlar ve onların faaliyetlerinin kanuni temelleri araştırılmıştır. Bu bağlamda din-devlet ilişkilerinin temel dayanakları ve din eğitiminin yapılanmasına etkileri araştırmamıza konu olmuştur. Araştırmamızın temelini oluşturan din eğitimi faaliyetleri araştırılarak 1991–2005 yılları arasında din eğitiminin durumu tespit edilmeğe çalışılmıştır. Azerbaycan’da faaliyet gösteren Kur’an kursları, medreseler, üniversitelere bağlı ilahiyat fakülteleri, din dersinin yer aldığı özel okullar vb. mevcut dînî eğitim müesseseleri araştırmamızda yer almıştır. Bununla beraber yaygın din eğitimi faaliyetleri de araştırılmıştır. Araştırmamızda Azerbaycan’da yaşayan dînî azınlıkların din eğitimi faaliyetlerine de yer verilmiştir. Araştırmanın sonucunda ise din eğitiminin birey ve topum üzerindeki etkinliği üzerine ve mevcut din eğitiminin genel değerlendirilmesi yapılmıştır. Değerlendirme yapılmış anket çalışmalarına dayanmaktadır.

“Religious Education in Azerbaijan” titled thesis studies the religious activities in Azerbaijan in connection with the past since the independence in the period 1991-2005. The basis on which the religious education has been set in the 15 years period since the independence has been revealed by studying the historical, geographic and social structure of Azerbaijan together with the historical development of the religious education in connection with the past. Beside this has been studied the legal basis of the laws, the official and civil organizations connected with the formation of the religious education after the independence. So the main basis of the state-religion relations and their influence upon the formation of the religious education has become the topic of our research. Studying the religious education activities we tried to determine the situation of the religious education in the period 1991-2005. In our research have also been included Kuran Memorizing Schools, Religious Schools (Medreses), Faculties of Divinity and private schools in which religion lessons are taught. The informal educational activities also have been studied. As well as the religious education activities of the religious minorities living in Azerbaijan have been mentioned. In the conclusion part has been estimated the situation of the available religious education and the influence of the religious education upon the individual and society. The estimation is based on a public survey.
Keywords: Din_Eğitim; Eğitim_Azerbaycan_Din