Tasarım odaklı inovasyon : fikirden ürüne giden geliştirme süreçlerinde tasarımcı düşünce yaklaşımı ve araçlarının etkin kullanılması - İlhan, Ali Kaan (My University, 2022)
Bu araştırmada fikirden ürüne giden mevcut geliştirme süreçlerinde, ‘Tasarımcı Düşünce’ yaklaşımlarının kullanılarak inovasyon kapasitesinde artış sağlamak, katma değerli üretimi artırmak adına bir yol ve model önerisi sunulmaktadır. Üretim kapasitesinin katma değerli ürün ve hizmetlerle uluslararası arenada rekabetçi hale gelebilmesi için tasarımın firmaların kültürüne entegre olması kritik önem taşımaktadır. Bu nedenle firmaların tasarım ve inovasyon kültürü ile ilişkisindeki aksaklıkların irdelenmesi ve giderilmesi, katma değerli ürün-hizmet ihracatı ve buna bağlı olarak makro ölçekte toplumsal refahın artması açısından önem arz etmektedir. Bunun yanı sıra son dönemde dünyada ile birlikte gelişmekte olan girişimcilik ekosistemi için de benzer önermeler geçerlidir. Girişimler ve üreticilerin inovasyon ve tasarımı birer stratejik araç olarak kültürlerine entegre etmesi uluslararası rekabette ülkeleri, firmaları ve girişimleri ön sıralara taşıyacak kritik bir konudur. Üreticiler, Girişimciler ve Tasarımcıların bilgi, ve yeteneklerinin birleştirilmesi en çevik modellerden biri olacaktır bu nedenle hızlıca bir topyekün kalkınma, kültürel dönüşüm ve uluslararası özgünlükte işler koyabilmek adına tasarımın, tasarım odaklı yaklaşımların ve tasarımcının stratejik birer araç olarak kullanımı son derece önemlidir. Tasarımın bu sürükleyici gücünün farkında olan ülke ve dünya markaları bunu son dönemlerde sıklıkla kullanarak rekabetteki makası git gide açmaktadırlar. Yukarıda bahsi geçen pay sahiplerinin kendi başlarına güçlenmesi, gelişmesi ve birbirleri arasında iletişim kurmaları gerekmektedir. Bu ağı oluşturmak için; kümelenme yapılanmaları, tasarımın sanayi ve ekonomi bakanlığı gibi devlet kurumlarınca desteklenecek bir politika unsuru olark yer edinmesi, üniversite-sanayi iş birlikleri gibi geniş etki yaratabilecek modeller ön planda olmalıdır. Bu çalışmada literatür taramalarının yanı sıra özel sektör çalışma hayatındaki gözlemlerden de faydalanılarak gerçek problemlere odaklanılmaya çalışılmıştır. Farklı perspektiflerden izlenimler neticesinden paydaşların farklılaşığı veya birbirlerine ihtiyaç duydukları alanlar ortaya konmaya çalışılarak katma değer yaratacak yeni bir model önerisi ortaya konmak istenmektedir. Birinci bölümde, ele alınan konu ile ilgili temel hedef, araştırmanın kapsamı ve araştırma yöntemi ile ilgili detaylar verilmiştir. İkinci bölümde tasarım kavramı ile ilgili temel bilgiler tanımlanmış, endüstriyel tasarım mesleğinin tarihsel süreçte üstlendiği rollerdeki değişim noktalarından bahsedilmiştir. Rekabet avantajı sağlaması açısından ürün tasarımının stratejik olarak önemi üzerinde durulmuştur. Bunun yanı sıra, tasarımcının organizasyon içerisindeki yeri ile ilgili alternatif konumlandırmalardan bahsedilmiştir. Üçüncü bölümde endüstriyel tasarımın finansal parametrelere, marka algısına yaptığı katkıya değinilmiştir. Dördüncü bölümde inovasyon kavramı ile ilgili temel bilgiler tanımlanmış, İnovasyonun gerekliliği ve tarihsel sürecine değinilerek farklı ihtiyaçlara göre inovasyon modellerindeki değişim noktalarından bahsedilmiştir. Rekabet avantajı sağlaması açısından inovasyonun stratejik olarak önemi üzerinde durulmuştur. Bunun yanı sıra inovasyon ve tasarımın birlikte işletilen süreçler olması gerekliliğine değinilmiştir. Beşinci bölümde tasarım odaklı yaklaşımlar incelenmiş, tasarımcı düşünme biçiminin üzerinde durularak tasarım odaklı düşünme biçimi ve metodları detaylandırılmış ayrıca bir uygulama örneği anlatılarak tüm bu süreçlerin yarattığı katma değer örnek üzerinden gösterilmiştir. Altıncı bölümde üretici ve girişimlerin tasarım ve inovasyonu birer kurum kültürü haline getirerek stratejik bir araç olarak kullanması için bir araç seti verilerek uygulamanın önemine dikkat çekilmiştir.

In this research, a way and a model proposal is presented in order to increase innovation capacity and increase value-added production by using 'Design Thinking' approaches in the current development processes from idea to product. It is critical that the design be integrated into the culture of the companies in order for the production capacity to become competitive in the international arena with value-added products and services. For this reason, it is important to examine and eliminate the problems in the relationship of companies with the design and innovation culture, in terms of value-added product-service exports and, accordingly, increasing social welfare on a macro scale. In addition, similar propositions are valid for the entrepreneurship ecosystem, which has recently been developing with the world. Integrating innovation and design into their cultures as a strategic tool for startups and manufacturers is a critical issue that will bring countries, companies and initiatives to the forefront in international competition. Combining the knowledge and skills of Manufacturers, Entrepreneurs and Designers will be one of the most agile models, therefore, it is extremely important to use design, design-oriented approaches and the designer as a strategic tool in order to quickly achieve a total development, cultural transformation and international originality. Aware of this gripping power of design, national and world brands have been using it frequently in recent times, gradually opening up the competition. The abovementioned shareholders need to strengthen, develop and communicate with each other on their own. To create this network; Clustering structures, design as a policy element to be supported by state institutions such as the ministry of industry and economy, models that can have a wide impact such as university-industry cooperation should be at the forefront. In this study, it has been tried to focus on real problems by making use of the observations in the private sector working life as well as literature reviews. As a result of the impressions from different perspectives, it is desired to put forward a new model proposal that will create added value by trying to reveal the areas where the stakeholders differ or need each other. In the first chapter, details about the main objective, the scope of the research and the research method are given. In the second part, basic information about the concept of design is defined, and the changing points in the roles of the industrial design profession in the historical process are mentioned. The strategic importance of product design is emphasized in terms of providing competitive advantage. In addition, alternative positions regarding the designer's place in the organization were mentioned. In the third chapter, the contribution of industrial design to financial parameters and brand perception is mentioned. In the fourth chapter, basic information about the concept of innovation is defined, the necessity of innovation and its historical process are mentioned and the points of change in innovation models according to different needs are mentioned. The strategic importance of innovation in terms of providing competitive advantage is emphasized. In addition, it was mentioned that innovation and design should be processes that are operated together. In the fifth chapter, the design-oriented approaches are examined, the design-oriented thinking style and methods are detailed by emphasizing the designer's way of thinking. In the sixth chapter, a tool set is given for manufacturers and enterprises to make design and innovation a corporate culture and to use it as a strategic tool, and the importance of implementation is emphasized.
Keywords: Design Driven; Design Thinking; Design Thinking Processes; Düşünme; Düşünme Süreçleri; Endüstriyel tasarım; Industrial design; Innovation; Innovation Processes; İnovasyon; İnovasyon Süreçleri; Tasarım Odaklı; Tasarım Odaklı İnovasyon