Magnezyumdan zengin doğal maden suyunun kuvvet antrenmanı sonrası kan belirteçleri ve biyomotor yetilerin toparlanması üzerine etkisi - Taşbaş, Özlem Deniz (My University, 2023)
Amaç: Bu çalışmada magnezyumdan zengin doğal maden suyunun elit voleybolcularda toparlanma ve performans üzerine etkisini incelemek amaçlanmaktadır. Gereç ve Yöntem: Katılımcılar çift kör randomize edilerek iki gruba ayrılmıştır. Çalışmanın ön test döneminde 3 günlük besin tüketim kaydı alınmıştır, kan ve performans testleri, antropometrik ölçümler bu aşamada uygulanmıştır. Daha sonraki 2 hafta boyunca optimum performans antrenmanı modeline göre kuvvet gelişimi için 2 basamak olan kuvvette devamlılık ve stabilizasyon evresinde haftada 4 kez kuvvet antrenmanı ve 5 kez voleybol antrenmanı yapılmıştır. Antrenman sonrası çalışma grubu Kızılay Erzincan Doğal Maden Suyu, kontrol grubu Kızılay Plus Yeşil Çaylı Maden Suyu (plasebo) tüketmiştir. Son test döneminde kan ve performans test ölçümleri tekrarlanmıştır. Veriler IBM SPSS Statistics 21.0 programında ile analiz edilmiştir ve anlamlılık düzeyi p değeri<0,05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Çalışmaya en az üç yıl süreyle düzenli olarak antrenmanlara katılan 15,57±0,92 yıl yaş 178,3±4,73 cm boy, 63,1±5,49 kg, vücut ağırlığında 20 kadın voleybolcu katılmıştır. Bağımsız gruplar arası (çalışma-kontrol grubu) anlamlı fark bulunamamıştır. Magnezyumdan zengin doğal maden suyu tüketen grupta aktif sıçrama yüksekliği istatistiksel olarak anlamlı artış göstermiştir. Bununla birlikte antrenman sonrası algılanan yorgunluk istatistiksel olarak anlamlı azalmıştır (p<0,05). Sonuç: Sonuç olarak çalışma grubundaki katılımcılarda aktif sıçrama testinde artış ve antrenman sonrası algılanan yorgunlukta azalma görülmüştür ancak kontrol grubunda ön ve son test sonuçları arasında anlamlı bir fark bulunamamıştır.

Objective: In this study, it is aimed to examine the effect of magnesium-rich natural mineral water on recovery and performance in elite volleyball players. Materials and Methods: Participants were randomized double-blindly and divided into two groups. In the pre-test period of the study, 3-day food consumption record was taken and blood and performance tests, anthropometric measurements were applied at this stage. During the next 2 weeks, strength training was performed 4-times a week and volleyball training 5-times week in the strength continuity and stabilization phase, which is 2-steps for strength development according to the optimum performance training model. After the training, the study group consumed Kızılay Erzincan Natural Mineral Water, and the control group consumed Kızılay Plus Mineral Water with Green Tea. During post-test period, blood and performance test measurements were repeated. The data were analyzed with the IBM-SPSS Statistics 21.0 program and the significance level was accepted as p<0.05. Results: Twenty female volleyball players, 15.57±0.92 years, 178.3±4.73 cm height, 63.1±5.49 kg, body weight, participated in the study regularly for at least three years. There was no significant difference between independent groups. Active jump height showed a statistically significant increase in the group consuming natural mineral water rich in magnesium. However, the perceived fatigue after training decreased statistically(p<0.05). Conclusion: As a result, the participants in the study group showed increase in the active jump test and decrease in the perceived fatigue after the training, but no significant difference was found between the pre-test and post-test results in the control group.
The effect of magnesium-rich natural mineral water on blood markers and recovery of biomotor skills after strength training
Keywords: Athlets; Beslenme; Egzersiz; Exercise; Fizyolojik yönleri; Health aspects; Kuvvet antrenmanı; Maden suyu; Magnesium; Magnezyum; Mineral water; Nutrition; Physiologic aspects; Sağlık yönleri; Sporcular; Strength training; Voleybol; Volleyball