Yapi kooperatiflerin finansman sorunları ve çözüm önerileri - Kazdal, Enver (My University, 2012)
YAPI KOOPERATİFLERİN FİNANSMAN SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ Kooperatifçilik hareketi dünya’da ki birçok ülkede olduğu gibi Türkiye’de de ekonomi de önemli rol oynamaktadır. Günümüzde; dünya’da ve ülkemizde kooperatiflerin en temel sorununu, finansman sorunu oluşturmaktadır. Türkiye’de kooperatifçiliğin yeterli düzeyde olmaması, finansman sorunlarının da çözümünün önünde önemli bir engel teşkil etmektedir. Bu çalışmanın esas amacı Türkiye’deki kooperatiflerin finansman sorunlarını ortaya koymak ve bu yönde öneriler geliştirmektir. Çalışmamızın birinci ve ikinci bölümünde kooperatifler hakkında genel bir bilgilendirme yapılmaya çalışılmıştır. Üçüncü bölümde çalışmamızın konusunu oluşturan finansman yöntemleri ve özellikleri ile bunların detaylı bir biçimde irdelenmesi sunulmaya çalışılmıştır. Dördüncü bölümde de konumuzla da direkt ilgisi olan mortgage sistemini ve kooperatifler açısından önem ve gerekliliği anlatılmaya çalışılmıştır. Beşinci bölümde çalışmamızın temelini oluşturan konut yapı kooperatiflerinde finansman sorunlarını ve bu sorunların hukuki alt yapıları hakkında bilgi vermeye çalışacağız. Altıncı bölümde de finansman sorununa yönelik genel bir değerlendirme ile çözüme yönelik bir model önerisini ve çözüme katkısı olacak diğer yol ve yöntemleri sunmaya çalışacağız. Son bölüm olan yedinci bölümde de sonuca yönelik bir değerlendirme ile; konu ve sorunun geleceği hakkında bilgi vermeye çalışacağız.

BUILDING COOPERATIVES FINANCING PROBLEMS AND SOLUTIONS Cooperative trading system was that many countries in the world movement as Turkey plays an important role in the economy in. However, due to the peculiar conditions shaped by the basic policies, cooperatives and other enterprises restricts and blocks than cooperatives funding pays. The most basic problem in our country and in the world today, the financing problem of the cooperatives. Turkey is not an adequate level of funding. The first and the second part of this study tried to make a general information about co-operatives. Financing methods and properties which constitute the subject of our study with the third part of them is to present a detailed investigation. In the fourth chapter in the direct interest of the positioning of the importance and necessity of the mortgage system and is explained in terms of co-operatives. In the fifth chapter forms the basis of study of legal problems and their financing housing construction cooperatives will try to give information about the sub-structures. The sixth chapter is an overall evaluation of the financing problem and solution proposal will contribute towards a solution of a model will try to offer other ways and methods. The last chapter in the seventh section, subject to an assessment and results-oriented and try to give information about the future of the problem.
Keywords: Kooperatifçilik