Televizyonun küresel tüketim kültürünün yaygınlaşmasındaki rolü : gündelik hayatın yeniden üretim biçimi olarak yansımasının “bana her şey yakışır” program örneğinde incelenmesi - Ersözlü, Selda (My University, 2014)
Televizyonun küresel tüketim kültürünün yaygınlaşmasındaki rolü: gündelik hayatın yeniden üretim biçimi olarak yansımasının “bana her şey yakışır” program örneğinde incelenmesi Farklı yaklaşım ve içeriklerle ele alınan, geniş açılımları olan bir kavram olarak “küreselleşme”, endüstriyel genişlemeye ve kitle iletişim araçlarının yaygınlaşmasına paralel olarak ekonomik, siyasi, sosyal ve kültürel alanlarda bazı ortak değerlerin yerel ve ulusal sınırları aşarak dünya çapında yayılması olarak tanımlanabilir. Postmodern çağ olarak adlandırılan bu süreçte yaşanan toplumsal ilişkilerde tüketime dayanan bir kültürel anlayış giderek ivme kazanmaktadır. Küresel tüketim kültürü, tüketim ediminin değişen ve seyirlik bir görünüme bürünen yapısı ile bir söylem, bir iletişim sistemi haline gelmiştir. Bu süreçte yaşanan özellikle teknolojik gelişmelerle bağıntılı olarak kitle iletişim sistemleri de küresel sisteme ayak uydurmuşlardır. Bu tezde kitle iletişim araçlarının en önemli ayağı olan televizyon, bir kültür taşıyıcısı olarak ele alınmış ve küresel tüketim kültürünü nasıl yaydığı “Bana Her Şey Yakışır” program örneğinde incelenmiştir. Örneğin analizinin de altını çizdiği gibi, postmodern çağa geçişle birlikte televizyonda, düşünen, eleştiren bir varlık olan insanı edilgen hale getiren, ona ne düşünmesi ve ne anlaması gerektiğini doğrudan göstererek öğreten programcılık anlayışı ve anlatım biçimi hâkim olmuştur. Eğlence ve haz alma odaklı bu programlar, tüketim mal ve hizmetlerine uygun olarak üretilmiş yeni normlar, kurallar ve ritüeller meydana getirerek tüketim ile özdeşleşmiş kimlikler, yaşam tarzları sunan bir kültür yaratmaktadır. reselleşme, Tüketim Kültürü, Postmodern Durum, Televizyon, Post-Televizyon, Yarışma-oyun Programları, Gündelik Hayatın Yeniden Üretimi

The role of televısıon for the propagatıon of global consumer culture: ın the case study of “bana her şey yakışır” programme as a form of reproducıng of Daıly lıfe Globalisation, as a widely extensible notion that could be approached with differing points of views and contexts, may be defined as the worldwide propagation of various shared values in economical, political, social and cultural fields. These values exceed the local and national boundaries while spreading collaterally with industrial evolvement and the expanding mass media. In this process named the Postmodern era, a cultural perception that is based on consumption is accelerating increasingly. Global consumption culture has become a statement, a communication system in parallel with the changing act of consumption that is evolving into ostentation. Especially relating to the advances in technology, mass media systems have also conformed to the global system in this time course. In this thesis, television – being the backbone of mass media – is analysed as a conveyor of culture and the way it spreads the global consumption culture is examined in the case study of the programme “Bana Her Şey Yakışır”. As emphasised by the analysis of the case study with the transition to the Post-modern age, the concept of television narrating, which turns the naturally contemplative and critical humankind into passive beings and directly tells them what to think and what to understand, has dominated the media. These entertainment and satisfaction based programmes generate new norms, rules and rituals manufactured according to consumer products and services; creating a culture that offers identities and lifestyles merged with consumption. Key Words : Globalisation, Consumption Culture, Condition of Postmodernity, Television, Post-Television, Game-show Programmes, Reproduction of Daily Life
Keywords: Ekonomik yönleri; Küreselleşme; Postmodern; Soyal yönleri; Televizyon; Tüketim