Elektrikli ulaşım sistemlerinin incelenmesi - Erol, Ali (My University, 2001)
ELEKTRİKLİ ULAŞIM SİSTEMLERİNİN İNCELENMESİ Günümüzde kullanılan ulaşım sistemlerinin en önemlilerinden biri de elektrikli ulaşım sistemleridir. Elektrik enerjisi ile çalışan raylı sistemler ile hızlı, güvenilir ve ekonomik bir ulaşım sağlanmaktadır. Elektrikli ulaşımın bir başka çeşidi olan elektrikli otomobillere de geleceğin önemli bir ulaşım aracı olarak bakılmakta ve üzerinde araştırma geliştirme çalışmaları devam etmektedir. Elektrikli ulaşım sistemlerinin yapı, tahrik ve enerji düzenlerinin incelendiği bu tez beş bölümden meydana gelmektedir. Birinci bölümde konuya bir giriş yapılmış ve tezin amacı belirtilmiştir. İkinci bölümde elektrikli ulaşım sistemlerinin tarihsel gelişimleri hakkında bilgi verilmiş ve ulaşım sistemleri sınıflandırılmıştır. Üçüncü bölümde kendi içinde üç alt bölüme ayrılarak, hafif metro, metro ve elektrikli otomobiller ayrı ayrı başlıklar halinde incelenmiştir. Burada, hafif metro ve metro araçlarının besleme düzenleri, tahrik sistemleri (cer motorlarının yapısı, aracın ivmelendirme ve frenleme durumları), yardımcı güç sistemleri incelenmiştir. Elektrikli otomobillerin yapısı hakkında bilge verilerek, en çok kullanılan tahrik motorlarından DC ve AC tahrik sistemleri incelenmiştir. Elektrikli otomobillerin beslenmesinde kullanılan batarya sistemleri incelenerek bataryaların özelikleri karşılaştırılmıştır. İdeal elektrikli aracın özeliklerine değinilerek geleceğin elektrikli otomobil hakkında bilgi verilmiştir. Tez çalışmasından elde edilen sonuçlar dördüncü bölümde ve tartışma ve değerlendirmelere de beşinci bölümde değinilmiştir.

A SURVEY ON ELEKTRIC DRIVEN TRANSPORT SYSTEMS One of the most important transport systems used recently is electric driven transport system. A rapid, safe and economic transportation is carried out by the railed systems driven by electriciyt. Electric cars which are another kind of electric driven transport vehicles are considered as an important future vehicle of transport and the research and development studies thereon are continuing. This thesis which the structure, the drive and the energy systems of the electric driven transport systems are surveyed therein consist of five sections. In the first section, an introduction to the subject has been submitted and the objective of the thesis has been indicated. In the second chapter, the historical development of the electric driven transport systems has been presented and the transport systems have been classified. In the third section, by separating into three subsections, light metro, metro and electric cars have been surveyed under separate headings. The supply, the drive (the structure of traction motors, the acceleration and braking systems of the vehicle) and the auxiliary power systems of the light metro and metro vehicles have been investigated. By giving information about the structure of electric cars, the DC and AC drive units which are utilized most have been investigated. By studying on the battery systems utilized in the supply of electric cars, the features of the batteries have been compared. Information on electric car of the future, by adverting to the features of ideal electric vehicle, has been given. There has been adverted to the results obtained from the study of thesis in the forth section and to the discussions and evaluations in the fifth section.
Keywords: İletişim mühendisliği; Ulaşım-Elektrik Donanımı; Uygulamalı fizik