Boşanmak için başvuran kadınların evlilikteki cinsel yaşamlarını boşanma nedeni olarak görme durumları - Abalı, Serpil (My University, 2006)
1.ÖZET Bu çalışma, Kadınların Eşleriyle Olan Cinsel Yaşamlarını Boşanma Nedeni Olarak Görme Durumlarını saptamak amacıyla yapılmıştır. Tanımlayıcı olarak gerçekleştirilen bu çalışmanın örneklemini, Ocak 2005 tarihinden itibaren Sakarya Adliyesi I. ve II. Aile Mahkemesi'ne boşanmak için başvuran toplam 150 gönüllü kadın oluşturmuştur. Çalışma, adı geçen mahkemelere intikal eden dosyalardan boşanmak için başvuran kadınların adresleri tespit edilerek anket yöntemiyle gerçekleştirilmiştir. Verilerin toplanmasında, olguların sosyo-demografik ve evlilik ilişkilerini saptamaya yönelik 28 sorudan oluşan ‘Görüşme Formu’ (Ek I), evliliklerindeki cinsel yaşantılarını ve cinselliklerini boşanma nedeni olarak görme durumlarını belirlemeye yönelik 19 soruluk ‘Cinsel Anamnez Formu’ (Ek II), evlilik ilişkilerini değerlendirmek amacıyla 15 maddelik ‘Evlilikte Uyum Ölçeği’ (EUÖ) (Ek III), boşanma sürecinde ve sonrasındaki depresyon düzeylerini belirlemeye yönelik 21 soruluk ‘Beck Depresyon Envanteri’ (Ek IV) kullanılmıştır. Bu formlar, araştırmacı tarafından uygun ortam sağlanarak ya da kadınların uygun gördüğü bir yerde birebir görüşme yöntemiyle uygulanmıştır. Bilgisayar ortamında gerçekleştirilen verilerin analizinde: Yüzdelik, Ki-Kare, ANOVA, T-Test, Pearson Correlation kullanılmıştır. Çalışmada kadınların yaş ortalamasının 32.36, %54.7’sinin eğitim durumlarının ortaoku/ lise olduğu ve yarıdan fazlasının ( %54) çalıştığı saptanmıştır. Evliliklerinin 1-5 yıl sürdüğü (%45.4), evlilik ilişkilerini (%44) kötü/ çok kötü olarak, , evliliklerindeki cinselliklerini ise genellikle (%56) kötü olarak değerlendirdikleri ve %56.7’sinin eşlerinden şiddet gördüğü belirlenmiştir. Olguların kendi evliklerindeki cinselliklerini boşanma nedeni olarak görme oranının %15.3 olduğu, buna karşın kendi dışındaki evliliklerde cinselliği boşanma nedeni olarak görme oranın %92. 7 olduğu ortaya çıkmıştır. Ayrıca kadınların EUÖ’den aldıkları puanın olguların Evlilik Uyum Ölçeğine (EUÖ) verdikleri cevaplara göre puanlarının 23.77 ile çok düşük ve Beck Depresyon Ölçeğine (BDÖ) verdikleri cevaplara göre total puanlarının 40.02 ile çok yüksek olduğu saptanmıştır. Çalışmanın sonucunda; boşanmak için başvuran kadınların eşleriyle olan cinselliklerinin çoğunlukla kötü olduğu ve bu durumun kayıtlara yansımamakla birlikte boşanmayı başlatan önemli faktörlerden biri olduğu saptanmıştır. Son olarak ise elde edilen sonuçlara yönelik konu ile ilgili gerekli önerilerde bulunulmuştur 2.

CONSIDERING THE SEXUAL LIFE AS A CAUSE OF DIVORCE BY WOMEN This study has been carried out in order to determine the role of couples’ unsatisfactory sexual life in divorce. 150 volunteer women going to law trial for divorve since January 2005, enrolled in this descriptive study. Addresses of the women collected from the triall and each of the women answered a quastionnaire. To yield the data, each individual was given a questionnaire including “intervention form”(app l) for sociodemografic status and marital problems, “sexual history form”(app ll) for sexual lives and problems leading to divorce, “marital accomadation scale”(app lll) for evaluation the marital relations and “Beck depression inventory” (app lV) for determining meanwhile deppresion status. These forms were given the women in suitable place or where the women desired and in a manner vis-a-vis. For interpretation the data, percetage, qi-square, ANOVA, T-test and Pearson correlation tests were used . Mean age was 32,36 years, 54.7% of the women graduated highschool and 54% of them were working. Of the women 45.4 % lasted 1-5 years duration of marriage, 44% had bad/ worse marital relations, 56% had dissatisfaction in sexual life and 56.7% faced violence. But 15.3 % of the women accepted the sexual dissatisfaction as a cause of divorce for themselves and 92.7% of them seen the other couples divorced due to the sexual dissatisfaction. The women collected 23.77 points according to the marital accomadation scale, which is very low. They also had 40.02 points in Beck depression inventory, which is very high. As a result most of the women going to law trial had a sexual dissatisfaction, even if they did not admit officially, and so the divorce started. Finally, all the women advised according to the results regarding the subject.
Keywords: Boşanma_Aile; Evlilik; Kadınlar_Cinsellik