Green photocurable phosphorus containing coatings on cotton fabrics - YILDIZ, ZEHRA (My University, 2023)
In this work, a bio-based, lightweight, coated cotton fabric by using a cleaner manufacturing method, “photocuring” was proposed in order to be used as an alternative to the conventional heat-, solvent-, and waterbased outdoor textile (tarpaulin, tent, etc.) manufacturing. For this purpose, photocurable bio-based phosphorylated oligomer was synthesized with the reaction between a monomethacrylate functional phosphorus containing monomer and epoxidized soybean oil (ESBO). The synthesized phosphorylated ESBO (P-ESBO) oligomer was used in cotton fabric coatings in different proportions and photocured with UV light exposure. The effects of the amount of P-ESBO oligomer in the formulation on the crystalline morphology, mechanical, thermal, surface wettability, flammability, and abrasion resistance properties of the cotton fabrics were all searched. It was revealed that the increasing amount of P-ESBO oligomer in the formulation increases the drapeability and tensile strength of the fabrics with enhanced flame resist property by giving higher char yields. Besides, phosphorylated oligomer also acted as an adhesion promoter between the fabric surface and coating layer resulting a better abrasion resistance property.

Bu çalışmada, biyo-esaslı, hafifletilmiş, kaplı pamuk kumaşların üretiminde, geleneksel ısı enerjisi, su ve çözücü kullanımını gerektiren dış mekân tekstilleri (tente, branda vb.) üretimine alternatif olabilecek, çevreci bir üretim yöntemi olan fotokürleme kullanılması hedeflenmiştir. Bu amaçla, fotokürlenebilen, biyo-esaslı fosforlanmış bir oligomer, monometakrilat fonksiyonelliği olan fosfor içerikli bir oligomer ve epokside edilmiş soya fasulyesi yağı (ESBO) reaksiyonu ile sentezlenmiştir. Sentezlenen fosforlanmış ESBO oligomeri (PESBO) farklı oranlarda kaplama formülasyonlarında kullanılmıştır. Daha sonra kaplanan bu formülasyonlar pamuk kumaş üzerine uygulanmış ve UV ile kürlenmiştir. Formülasyondaki P-ESBO oligomer oranının, pamuk kumaşın kristal morfolojisi, mekanik, termal, yüzey ıslanabilirliği, alev alma ve aşınma dayanımı özelliklerine olan etkileri incelenmiştir. Elde edilen bulgular ışığında, formülasyondaki P-ESBO oligomer artışının kumaşların dökümlülüğü ve kopma mukavemetini arttırdığı, alev dayanımını ise daha yüksek piroliz ürünleri vererek geliştirdiği gözlenmiştir. Bununla birlikte, fosfor içerikli oligomerin pamuk kumaş ve kaplama formülasyonu arasında yapışmayı arttırıcı bir rol oynadığı ve böylece kaplı kumaşların aşınma dayanımını iyileştirdiği görülmüştür.
Yeşil kimya ile fotokürlenebilen fosfor içerikli pamuk kumaş kaplamaları
Keywords: Tekstil Mühendisliği ve Teknolojisi; Mühendislik ve Teknoloji; Textile Engineering and Technology; Engineering and Technology; Mühendislik, Bilişim ve Teknoloji (ENG); Malzeme Bilimi; MALZEME BİLİMİ, TEKSTİL; Engineering, Computing & Technology (ENG); MATERIALS SCIENCE; MATERIALS SCIENCE, TEXTILES; Soybean Oil; Photocuring; Ring Opening; Cotton Fabric; Phosphorus; Soya Fasulyesi Yağı; Fotokürleme; Halka Açılma; Pamuk Kumaş; Fosfor