Borders and bordering processes in the European Union: a comparative study of Spain and Turkey - Genç, H. Deniz (My University, 2013)
Bu çalışma, ortaya çıkmakta olan AB bölge devletinin, AB üyesi İspanya’nın ve AB adayı Türkiye’nin 1990 ve 2010 yılları arasında, yabancıların kendi ülkelerine hareketlilikleri karşısında uyguladıkları sınırları, sınır politikalarını ve sınır oluşturma süreçlerini incelemektedir. Çalışmanın ana amaçları, Avrupa’daki bölgeleşmenin doğasını, karakterini ve gelecekteki sınırlarını, sınır yazını ve yeni bölgecilik kuramı çerçevesinde tartışmak üzere ortaya çıkmakta olan bölgenin yabancılara karşı kurgulanan sınırlarının ve sınır oluşturma süreçlerinin doğasını ve bu bölgenin ‘ötekilerini’ araştırmaktır. Ortaya çıkmakta olan AB bölge devletinin sınırları esasen düzensiz göçmenlere karşı oluşturulmaktadır. Ancak, çalışmanın bulguları AB’nin düzensiz göç korkusu nedeniyle bütün yabancılara karşı sınır oluşturma ve dolayısıyla ötekileştirme süreçlerine girişmediğini göstermektedir. AB, düzensiz göçmen olma ihtimali yüksek olan bazı yabancılara karşı sınırlarını geçirgen tutarken, bazıları için neredeyse bir Hadrian Duvarı örmektedir. Kimlerin sınırlandırıldığını ve dolayısıyla ötekileştirildiği ortaya çıkarmak için, bu çalışma AB’nin kendi ülkesine seyahat etmek isteyen yabancıları üstü kapalı bir şekilde kategorize etmek için kullandığı iki kavramın – bona fide ve mala fide - izini Eur – Lex veri tabanında sürmüştür. Bu analiz sayesinde araştırma, AB’nin yabancıların hareketliliğine karşı sınır oluşturma ve ötekileştirme süreçlerini incelemekte ve ortaya çıkmakta olan bölge devletinin doğasını, karakterini ve gelecekteki muhtemel sınırlarını tartışmaktadır. Analizin sonuçları, yabancıların hareketliliğe uygulanan sınırlar bağlamında; AB bölge devletinin, bir ‘Avrupa Kalesi’nden çok bir ‘Kapalı Yerleşme’ye benzediğini ortaya koymaktadır.

This study researches the borders, border policy and bordering processes against the movement of foreigners in the emerging EU region – state; in the EU member Spain and EU candidate Turkey between 1990 and 2010. The primary aims are to search for the nature of borders, bordering processes and the ‘others’ of this emergent region in order to discuss the nature, character and future limits of regionalization in Europe within the framework of border literature and new regionalism theory. The borders of the emerging EU region – state have been erected mainly against irregular migrants. However, not all foreigners are being bordered against for the fear of irregular migration. For some groups of people who might also fall into irregularity and become irregular migrants; the EU borders are meant to be lax, while for the others, the EU is building almost a Hadrian Wall. In other to find out who are bordered and othered against, the study trails behind two concepts used by the EU to implicitly categorize the foreigners who want to travel into its territory – mala fide and bona fide – and searches them in the EU’s legislative database Eur – Lex. By the help of this categorization the study reveals the bordering and othering processes against the movement of foreigners in the EU and evaluates and discusses the nature, character and future limits of the emerging region – state. The findings of the analysis put forth that when its borders for the movement of foreigners are considered; with its desirable and undesirable non – Europeans, the emerging EU region – state resembles to a ‘Gated Community’ rather than a ‘Fortress Europe’.
Keywords: Avrupa Birliği Ülkeleri; Göç ve Göçmenlik