İşletmeye dahil iktisadi kıymetlerde envanterde değerleme - Çelik, Cem (My University, 2000)
İŞLETMEYE DAHİL İKTİSADİ KIYMETLERDE ENVANTERDE DEĞERLEME Bu tezde yasalara ve muhasebenin temel ilkelerine göre düzenlenen bilanço kalemlerinin envanterde değerlemesinde kabul edilen ilke ve ölçeklerin incelenerek farklılıkların belirlenmesi ve bunlarn giderilmesi amaçlanmıştır. Bu tezde klasik muhasebenin temel kavramları ve ilkeleri esas alınmıştır. Çalışma dört ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde konuyla ilgili temel kavramlar tanımlanmış, envanter kavramı, değer kavramı, envanterde değerleme kavramı ve değer düzeltimi kavramları ayrıntılı olarak açıklanmıştır. İkinci bölümde, değerleme ölçekleri üzerinde durulmuş ve işletme iktisadı, Ticaret hukuku, Vergi hukuku, Sermaye piyasası Hukuku ve Muhasebenin temel kavramları ve genel kabul görmüş temel ilkeleri açısından değerleme ölçekleri anlatılmış ve değerleme yöntemleri üzerinde durulmuştur. Üçüncü bölümde, muhasebe ilkelerine ve türk yasalarına göre bilanço kalemleri ve değerleme ölçekleri ele alınmış olup ayrıntılı olarak incelenmiştir. Bilanço kalemleri; Muhasebenin temel kavramları ve genel kabul görmüş temel ilkeleri, Ticaret hukuku, Vergi hukuku ve Sermaye piyasası Hukuku değerleme ölçeklerine göre ele alınmıştır. Dördüncü ve son bölümde Muhasebenin temel kavramları ve genel kabul görmüş temel ilkelerine göre tek tip mevzuatın oluşturulması gereği üzerinde durulmuştur. SUBJECT : VALUATION OF ASSETS

This thesis aims to examine and identify the differences between various methods used in valuation of balance sheet items that are prepared according to related legislation and generally accepted accounting principles. This thesis is based on generally accepted accounting principles. This study is comprised of four sections. The first section defines the basic concepts relating to the subject of the thesis; explains in detail the concepts of inventory, value, valuation and adjustment of value. The second section deals with the methods of valuation and valuation according to Commercial Law, Tax Law, Regulations of the Capital Markets Board and generally accepted accounting principles. The third section explains valuation in detail according to accounting principles and the legislation in Turkey. Balance sheet items are examined according to basic accounting concepts, accounting principles, Commercial Law, Tax Law and Regulations of the Capital Markets Board. The fourth and last section stresses the necessity on the formation of a unique regulation for valuation according to basic accounting concepts and generally accepted accounting principles.
Keywords: Muhasebe; MUHASEBE-İŞLETME SERMAYESİ; Yönetim ve yardımcı hizmetler