Canine adipose tissue stem cells induced with toll-like receptor agonists exhibit antibacterial activity against multi drug resistant pathogens - AKSU, MEHMET BURAK; AKKOÇ, TUNÇ (My University, 2023)
Infections caused by antibiotic-resistant pathogens pose a major threat worldwide. There is an urgent need to develop effective strategies to solve this problem. The antibacterial activity of adult mesenchymal stem cells (MSCs) has recently been determined against various bacterial isolates. New approaches, such as Toll-like receptor activation, were used to enhance their antibacterial potency. This study examines the antibacterial activity of TLR agonist (TLR2/TLR1 and/or TLR2/TLR6) activated adipose-derived canine MSCs (AD-MSCs) on multidrug resistant isolates including Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Enterococcus faecalis, and Pseudomonas aeruginosa regarding bacterial growth, and minimum inhibitory concentration (MIC) determination. Effects on bacterial morphology were assessed by electron microscopy. Our results showed that the AD-MSCs conditioned medium primed with different TLR agonists inhibited the growth of E. coli and S. aureus, but it had a decreased effect on E. faecalis and P. aeruginosa. Despite this, AD-MSCs conditioned medium prepared with the combination of TLR agonists exhibited antibacterial activity against all isolates. These findings were in parallel with MIC levels of conditioned media. We conclude that adipose-derived canine MSCs primed with TLR agonists (TLR2/TLR1 and TLR2/TLR6 combination) possess antimicrobial activity against multi-drug resistant isolates of E. coli, S. aureus, E. faecalis and P. aeruginosa. Further studies for testing in in vivo models are being planned to assess the potential application of AD-MSCs as an adjunct treatment modality for multi drug resistant infections.

Antibiyotik dirençli patojenlerin neden olduğu enfeksiyonlar dünya çapında büyük bir tehdit oluşturmaktadır. Bu sorunu çözmeye yönelik etkili stratejilerin geliştirilmesine acil gereksinim bulunmaktadır. Son dönemde, yetişkin mezenkimal kök hücrelerinin (MKH) çeşitli bakteri izolatlarına karşı antibakteriyel aktivite gösterdiği tespit edilmiştir ve antibakteriyel etkinliklerini artırmak için Toll benzeri reseptör aktivasyonu gibi yeni yaklaşımlar kullanılmıştır. Bu çalışmada, TLR agonisti (TLR2/TLR1 ve/veya TLR2/TLR6) ile aktive edilmiş adipoz türevli köpek MKH’lerin (AD-MKH) çok ilaca dirençli Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Enterococcus faecalis ve Pseudomonas aeruginosa izolatları üzerindeki antibakteriyel etkisi, bakteri üremesi ve minimum inhibitör konsantrasyon (MİK) tayini ile belirlenmiştir. Bakteri morfolojisi üzerindeki etkiler elektron mikroskobu ile değerlendirilmiştir. Sonuçlarımız, farklı TLR agonistleri ile uyarılmış AD-MKH’lerden elde edilen şartlandırılmış besiyerinin E. coli ve S. aureus üremesini inhibe ettiğini, ancak E. faecalis ve P. aeruginosa üzerinde sınırlı bir etkiye sahip olduğunu gösterdi. Buna karşın, TLR agonistlerinin kombinasyonu ile hazırlanan AD-MKH şartlandırılmış besiyeri tüm izolatlar üzerinde antibakteriyel aktivite sergiledi. Bu bulgular, şartlandırılmış besiyerinin MİK seviyeleri ile paralellik göstermiştir. TLR agonistleri (TLR2/TLR1 ve TLR2/TLR6 kombinasyonu) ile uyarılmış adipoz türevli köpek MKH’lerinin, çoklu ilaca dirençli E. coli, S. aureus, E. faecalis ve P. aeruginosa izolatlarına karşı antibakteriyel aktiviteye sahip olduğu sonucuna vardık. AD-MKH’lerin çoklu ilaca dirençli enfeksiyonlar için ek bir tedavi yöntemi uygulaması olarak potansiyelini değerlendirmeye yönelik in vivo modellerde ileri çalışmalar planlanmaktadır.
Toll-benzeri reseptör agonistleri ile indüklenen köpek adipoz dokusu kök hücrelerinin çoklu ilaca dirençli patojenlere karşı antibakteriyel aktivitesi
Keywords: Veteriner Bilimleri; Tarımsal Bilimler; Sağlık Bilimleri; Veterinary Sciences; Agricultural Sciences; Health Sciences; VETERİNERLİK BİLİMLERİ; Bitki ve Hayvan Bilimleri; Tarım ve Çevre Bilimleri (AGE); VETERINARY SCIENCES; PLANT & ANIMAL SCIENCE; Agriculture & Environment Sciences (AGE); Küçük hayvanlar; At; Veterinerlik (çeşitli); Genel Veterinerlik; Small Animals; Equine; Veterinary (miscellaneous); General Veterinary; Antibacterial agent; Gram negative bacteria; Gram positive bacteria; Mesenchymal stem cell; Multidrug resistance; ESCHERICHIA-COLI; SECRETION; Antibakteriyel ajan; Çoklu ilaç direnci; Gram negatif bakteri; Gram pozitif bakteri; Mezenkimal kök hücre