Deneysel sepsis modelinde akut kardiyopulmoner ve serebral hasarda nöropeptit W'nin etkisi - ATICI, ALİ EMRE; PEKER EYÜBOĞLU, İREM; YEGEN, BERRAK; AKKİPRİK, MUSTAFA; ERCAN, FERİHA (My University, 2019)
Giriş ve Amaç: Ciddi enfeksiyonların neden olduğu sepsis ve beraberinde görülen çoklu organ yetmezliği, yüksek morbidite ve mortalite oranıyla en önemli klinik sendromlardan biridir. Yakın zamanda tanımlanan ve nöroendokrin düzenlemelerde işlev gördüğü gösterilen nöropeptit W (NPW)’nin, deneysel sepsis modeli oluşturularak akciğer, kalp ve beyin dokularında indüklenen oksidatif hasarda olası tedavi edici etkilerini araştırmayı amaçladık. Yöntemler: Ketamin anestezisi altında, Sprague-Dawley erkek sıçanlarda sham-operasyon (n=8) yapıldı veya çekal ligasyon ve perforasyon ile sepsis oluşturuldu (n=64). Post-operatif ciltaltına 3 doz (hemen sonra, 12. ve 24. saatlerde) serum fizyolojik (SF) veya TNF-alfa inhibitörü + antibiyotik (1 mg/kg etanersept + 100 mg/kg seftriakson) veya NPW (0,1; 0,3; 1, 3 ve 10 g/kg) uygulanırken, sham-opere gruba SF enjeksiyonları yapıldı. Yirmibeşinci saatte alınan kan örneklerinde C-reaktif protein (CRP), kortikosteron ve IL-6 düzeyleri ile çıkarılan akciğer, kalp ve beyin dokularında antioksidan glutatyon, lipit peroksidasyonunu gösteren malondialdehit ile nükleer faktör kappa-B (NF- B) mRNA ekspresyon düzeyleri ölçüldü. Hematoksilen-eozin ile histopatolojik değerlendirmeler yapıldı. Verilerin analizinde ANOVA ve Student’ın t-testleri kullanıldı. Bulgular: Etanersept+antibiyotik veya NPW (1-10 g/kg) tedavili sepsis gruplarında IL6, kortikosteron ve CRP düzeyleri SF-tedavili sepsis grubuna göre düşük bulundu (p<0,05-0,001). SFsepsis grubunda beyinde ve akciğerde malondialdehit düzeylerinin arttığı (p<0,01) ve glutatyonun düştüğü (p<0,01) gözlendi. Etanersept+antibiyotik tedavisi veya NPW beyindeki bu değişiklikleri engelledi (p<0,05-0,001). Buna karşın, akciğerde sepsisle artan malondialdehit ve azalan glutatyon düzeylerine antibiyotik+etanersept etkili olmazken, NPW (0,1-0,3 g/kg) akciğerde malondialdehit düzeyini düşürdü (p<0,05-0,01). Kalp dokusunda ölçülen malondialdehit ve glutatyon düzeyleri ile tüm dokularda ölçülen NF- B ekspresyonları açısından gruplar arasında anlamlı fark bulunmadı. SF-tedavili sepsis grubunda gözlenen dejenere nöron sayısında artış, akciğerde şiddetli kanama, alveoler yapıda bozulma ve nötrofil infiltrasyonu ile kardiyomiyositlerdeki konjesyon ve orta derecede hasar gibi değişikliklerin etanersept+antibiyotik ve NPW (10 g/kg) ile hafiflediği ve histolojik yapıların neredeyse normale döndüğü izlendi. Sonuç: Sepsisin ilk 24 saatinde uygulanan NPW, doza bağımlı olarak akciğer ve beyinde oksidatif hasara karşı koruyucu etki göstermektedir.