Sigara Kullanımı ve Diabetes Mellitus'un Periapikal Durum ile İlişkisinin Panoramik Radyografi Kullanılarak Değerlendirilmesi - (:unkn) unknown (My University, 2016)
Amaç: Bu retrospektif vaka-kontrol çalışmasının amacı sigara kullanımı ve radyografik olarak tanısı konulmuş apikal periodontitis arasındaki ilişkinin panoramik radyografi kullanılarak Periapikal İndeks skorlama sistemi (PAI) ile değerlendirilmesidir. Yöntemler: Çalışmada 75 vaka ve 75 kontrol hastalarına ait kayıtlar Marmara Üniversitesi Oral Diagnoz ve Radyoloji bölümüne ait arşivden elde edilmiştir. Çalışmaya alınma kriterleri arasında hastaların 20 yaşından büyük olmaları, en az 8 dişe sahip olmaları ve tam bir klinik ve radyografik muayeneyi kabul etmeleri bulunmaktadır. Vaka grubunu en az bir dişinde radyografik olarak tespit edilebilen periapikal lezyona sahip hastalar oluşturmaktadır. Kontrol grubunda ise hastaların hiçbir dişinde periapikal lezyon tespit edilmemiştir. Bulgular: Bu çalışmada periapikal lezyon varlığı ve sigara kullanımı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmamaktadır (p>0,05). Ayrıca diabetes mellitus ve periapikal lezyon mevcudiyeti açısından her iki grup arasında anlamlı bir ilişki görülmemiştir (p>0,05). Sonuç: Sonuç olarak çalışmada sigara kullanımı ve diabetes mellitus ile radyografik olarak tespit edilen periapikal lezyonlar arasında anlamlı bir ilişki saptanmamıştır.

Objective: This retrospective case-control study aimed to investigate the association between smoking and radiographically diagnosed apical periodontitis using panoramic radiographs and periapical index (PAI) scoring system. Methods: The records of 75 controls and 75 patients from the Department of Oral Diagnosis and Radiology at Marmara University Dental Faculty, Turkey were selected and studied. Inclusion criteria were as follows: patients who were aged >20 years, had at least eight remaining teeth, and agreed to a complete clinical and radiographic examination. The case group comprised patients who had at least one periapical lesion, which was radiographically detectable in a tooth. The control group included patients who had no radiographically defined periapical lesion in any teeth. Results: In this retrospective case-control study, no statistically significant association was observed between smoking and periapical status (p>0.05). In addition, there was no significant association between diabetes mellitus and apical periodontitis in both control and case groups (p>0.05). Conclusion: As a result, no significant association was found among smoking, diabetes mellitus, and the presence of radiographically detected periapical lesions in this study.
Assessing the Association Among Smoking, Diabetes Mellitus, and Periapical Status Using Panoramic Radiography
Keywords: Radyoloji, Nükleer Tıp, Tıbbi Görüntüleme