İnsan saçındaki ağır metal birikimlerinin AAS yöntemiyle saptanması için pendik ilçesinde yapılan pilot çalışmalar - Yaşar, Ülkühan (My University, 2002)
Modern yaşamın en önemli sorunlarından biri hızlı nüfus artışı ve sanayileşme sonucu ortaya çıkan çevre kirliliğidir. Çevre kirliliği, tüm canlı organizmaları özellikle de insanı olumsuz etkilemektedir. Ağır metaller çevre kirliliğine neden olan etkenlerin başında gelmektedir. Bu çalışmada saçta, ağır metallerden toksik element olan kurşun (Pb) ve eser element olan bakır (Cu) elementleri incelenmiştir. Sanayi kuruluşlarının ve trafiğin yoğun olduğu Pendik İlçesi'nde yaşayan kişilerin saçlarında bakır ve kurşun (Pb-Cu) analizi yapıldı. Elde edilen bulgular, çevresel faktörlerle ilişkili olarak değerlendirildi. Saçtaki bakır-kurşun miktarlarının canlıya etkisi araştırıldı. Mart-Nisan 2002 tarihlerinde, yaşları 15-25 arasında değişen, sağlıklı, Pendik'te oturan, 73 kişiye (59 kız, 14 erkek), kişisel bilgileriyle ilgili anket yapıldı. Herhangi bir sanayi kuruluşunda çalışmayan bu kişilerden, 2-5 cm uzunluğunda, yaklaşık 0.5 gr ağırlığında saç numuneleri alındı. Alınan materyalin kuru,temiz, jölesiz, boyasız olmasına özen gösterildi. Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) ÇNAEM Laboratuvarları'nda yapılan çalışmada, kontaminasyonu önlemek için uygun teknikle yıkanan saç numuneleri, hassas terazide tartıldı. Yaklaşık 0.5 gr olarak hazırlanan saç numuneleri, üzerine 6 ml %65'lik HNO3 ve 1 ml % 30 'luk H2O2 çözeltisi eklenerek, Mars5 Mikrodalga Çözme Sisteminde çözüldü. Alevli Atomik Absorbiyon Spektrometresi'nde (FAAS) sıvılaştırılmış saçtaki bakır ve kurşun miktarları tespit edildi. 72 kişide kurşun miktarı, dedeksiyon limiti altında bulunurken, 1 kişide 10,0±0,7 µg/ g (ppm) olarak ölçüldü. Bakır değerleri ise 2,1±0,1µg/ g ile 54,0±0,5 µg/ g arasında olduğu görüldü. Sonuçlar referans değerlerle (ICRP-23) karşılaştırıldı. Bakır sonucu referans değerlerinin altında ya da üstünde bulundu. Trafiğin yoğun olduğu, motorlu taşıtların çok olduğu ve sanayi kuruluşlarının fazla olduğu Pendik'te, kurşun miktarının sağlık sınırları içinde olması sevindiricidir. Bakır miktarının diğer elementlerle de ilişkisi vardır. Daha detaylı bilgiye ulaşmak için, bakır miktarı ile diğer element miktarları karşılaştırılmalıdır.

The most challenging problem of our techno- Era is pollution. This environment pollution is being very living being around us, especially our own being, the human being. The major role in this pollution is played by the heavy toxic metals. E.g: Ca, Cu, Mg, Mn, and Zn etc. The purpose of this assignment is to assess the level and influence of toxic metal, Pb and Cu in human hair tissues to find out its effects on human health. Pendik is the most busiest industrial areas of Istanbul city and have very crowded traffic routine. From the inhabitants of this area, hair samples for analysis of Cu, and Pb has collected . A quiz has been done among these 73 inhabitants, between March- April 2002, for relative personal informations about health and routine all these persons were between 15-25 years of age. (59 girls, 14 boys.) None of them has been found working in any kind of industrial site. All the samples were of almost 2-5 cm and 0,5 gr in weight. Special attention was paid for these samples being clean, dry, undyed and ungelled. The experiment was done in CNAEM laboratories of TAEK. To avoid contaminations all the samples were weighed in delicate balance. 0,5 gr of sample was mixed with 6 ml of % 65 HNO3 and 1 ml of %30 H2O2. Mars5 Microwave was used to make this solution. Cu and Pb values of this solution was traced through Flame Atomic Absorption Spectrometry (FAAS). In 72 persons the Pb values were lower than the detection limit only one person has shown Pb 10,0 ± 0,7 µg/ g (ppm) Cu result were found between 2,1± 0,1 and 54,0 ± 0,5 µg/ g. These results were further compared with the reference values (ICRP). Cu results were mostly either lower or higher than the reference values. The Pb values were in terribly crowded with vehicles and heavily industrialized area of Pendik, were pleasantly within health limits. For more detailed information about swaying Cu values, the result must further be compared with other elements present, as Cu values vary through its varying relationships with different elements.
Keywords: Biyoloji; Çevre Kirliliği