Ahmed Muharrem ve şiirinin ana temaları - Yılmaz, Büşra (My University, 2022)
Ahmed Muharrem, modern Arap şairlerinden biridir. Şiirinde Bârûdî’nin öncüsü olduğu neo-klasik ekolü takip etmiştir. Hem güncel olayları hem de kişisel tecrübelerini şiirleri aracılığıyla aktaran Muharrem, şiirin genel olarak bir işlevi olması gerektiğine inanmıştır. Bu işlevsellik şairin, kendi toplumuna farkındalık kazandırması ile doğrudan ilgilidir. Bu bağlamda Muharrem, siyasî, vatanî ve sosyal konulu şiir nazmına ağırlık vermiş ve edebiyat dünyasında da bu özelliğiyle tanınmıştır. Bununla birlikte şair, yalnızca kendi kişisel tecrübeleri ve duygu dünyası ile alakalı şiirleri nazmetmeyi de ihmal etmemiştir. Şiirinde işlediği temaların çeşitliliği ve neredeyse her türde çok sayıda şiir nazmetmesi, Muharrem’in yaşadığı dönemi her yönüyle yansıtması açısından önem taşımaktadır.

Ahmad Muharram is one of the modern Arab poets. In his poetry, he followed the neo-classical school pioneered by Barudi. Expressing both current events and personal experiences through his poems, Muharram believed that poetry should have a function in general. This functionality is directly related to the awareness that the poet raises in his own society. In this context, Muharram focused on the poetry of political and social themes and was known in Arabic literature with this feature. However, the poet did not neglect to verse poems only related to his personal experiences and emotional world. The diversity of the themes he deals with in his poetry and the many of his poems in almost every genre are important in terms of reflecting the period in which Muharram lived in all aspects.
Keywords: Ahmad Muharram; Ahmed Muharrem; Arab poetry; Arap şiiri; emotional poetry; History and criticsm; ictimâî şiir; Modern Arabic poetry; Modern Arap şiiri; political poetry; siyasî şiir; social poetry; Tarih ve eleştiri; vicdânî şiir