Improving ‘’the evaluation process’’ within the framework of the structural funds of the European Union - Özüpak, Burcu (My University, 2003)
Tezin temel amacı, Avrupa Birliği politika ve programlarının etkinliği ve uygunluğunun sağlanabilmesi için, özellikle Avrupa Birliği Yapısal Fonları çerçevesinde yapılan değerlendirme çalışmalarının önemine değinmektir. Tezin sonucunda bu kapsamda değerlendirme sürecinin geliştirilebilmesi için öneriler yer almaktadır. Tez boyunca Yapısal Fonların genel yapısı ve bu yapıda mevcut değerlendirme sistemine değinilmiştir. Yapısal Fonlar kapsamında uygulanması beklenebilecek varsayımsal bir proje geliştirilmiş ve bu projenin değerlendirme uygulaması yapılmıştır. Özellikle bu bölüm içerisinde AB mevcut değerlendirme sistemleri, bu varsayımsal proje ve değerlendirmesiyle irdelenmiş, bu sürecin geliştirilmesi için sonuç bölümünde öneriler geliştirilmiştir. Yapısal fonlar, bölgeler ve vatandaşlar arasındaki dengeli gelir dağılımının ve AB genelinde uyumlu gelişmenin sağlanabilmesi için kullanılan en önemli finansal araçtır. Kaynakların en etkin ve doğru şekilde kullanımı, ve bunun vatandaşlara bildirilmesi için değerlendirme uygulamalarının da en etkin şekilde gerçekleştirilmesi gereklidir. Değerlendirme açık, şeffaf bir süreç olmalı, değerlendirme süreci her konu ve bölge için özel olarak tasarlanmalıdır. Mevcut değerlendirme sistemi geliştirilmeli ve değerlendirme döngüsü içerişindeki farklı kademelerdeki uygulamaların birbiriyle ilişkisi sağlanmalıdır. AB Yapısal Fonlarında değerlendirme sürecinin geliştirilmesi için önerilerde bulunmayı hedefleyen bu tez, aynı zamanda da Türkiye'nin bu sisteme adaptasyonunda bir rehber olması amacını taşımaktadır.

The main aim of my thesis is to point to the significance of evaluation practice, particularly within the framework of the EU Structural Funds, in order to achieve efficiency and appropriateness of the policies and programmes of the EU, and to introduce some proposals and recommendations to improve the evaluation exercise. Through the thesis the general framework of the Structural Funds and within this structure the evaluation systems are addressed. A hypothetical project, which may expectedly to be implemented under this framework, is developed and evaluated. Particularly through such an exercise, the existing evaluation and project development systems are concerned and some recommendations to improve this process are developed. The Structural Funds are the major instruments in maintaining a balanced distribution and a harmonized development between the regions and the citizens in the European Union. The allocation and usage of resources, and its publicity has to be achieved in the most efficient way. Evaluation must be an open process and has to be designed uniquely for each region and issue concerned. The existing evaluation system has to be further improved and the phases within the project cycle has to be linked with a mechanism As well as aiming to develop proposals and recommendations for improving the evaluation practice in the European Union Structural Funds framework, this thesis has the aim to be a guideline for Turkey in adapting the evaluation systems of the European Union.
Keywords: Avrupa Birliği_Ekonomi