Aile hekimliği uygulama alanının yönetiminde toplum katılımı - UZUNER, ARZU (Türkiye Klinikleri Yayınevi, 2023)
Sağlık sorunlarının çözümüne toplumun katkısı, sağlık sorunlarının erken tanı aşamasında çö züme ulaştırılmasını sağlar; hastalık yönetimini kolaylaştırır, sağlık hizmet sunumunun toplumun bütü nüne ulaşmasına hizmet eder. Toplumun kendi sağlık gereksinimlerinin farkında olması ve sağlık sorunlarının çözümüne katılması, bireyin ve toplumun eğitim düzeyi, sağlık okuryazarlığı ile olduğu kadar toplumda farkındalığını artırmak üzere yapılan girişimlerle de ilgilidir. Topluma dayalı araştır maların yapılması, araştırma sonuçlarının toplumla paylaşılması, sağlık kurumları ve sağlık hizmet su nucularının iş birliği yapması, sağlıkla ilgili mevzuat ve yasalarla ilgili kararların alınması toplumun sağlığın geliştirilmesine aktif katılımını sağlayacak temel girişimlerdir. Aile hekimliği ve birinci basa mak sağlık hizmet sunumu bu temel girişimlerin en etkili olarak sunulacağı hizmet basamağıdır. Ge rekli olan yet-kinlik uzmanlık eğitimi ile edinilebilir. Bu makalede toplumun aile hekimliği uygulamalarına katılımının önemi ve katılımın sağlanmasına yönelik olarak kullanılan yöntemler tartı şılmaktadır.

The participation of the community in the solution of the health problems, contributes to early resolution of problems, facilitates disease management, enables the health care to reach the whole community. The awareness of the community about its own health needs and its participation in the solution of health problems are as related to the individual's and the population's education level and health literacy as the attempts to raise the awareness among community. Community based researches, sharing the results with the community, cooperation of health institutions and the health providers, decisions about health related laws and regulations are the essential attempts to reassure the active participation of the community for solving problems. Family medicine and primary health care is the care level where these essential attempts are the most effectively provided. The competencies needed can be acquired by family medicine residency program. In this article, the importance of the participation of the community to the family practice and the methods used forenabling the participation are discussed.
Keywords: Tıp; Dahili Tıp Bilimleri; Aile Hekimliği; Sağlık Bilimleri; Medicine; Internal Medicine Sciences; Family Medicine; Health Sciences; Klinik Tıp (MED); Klinik Tıp; SAĞLIK BAKIM BİLİMLERİ VE HİZMETLERİ; TIP, GENEL & DAHİLİ; Clinical Medicine (MED); CLINICAL MEDICINE; HEALTH CARE SCIENCES & SERVICES; MEDICINE, GENERAL & INTERNAL; Tıbbi Terminoloji; Tıbbi Sekreterlik ve Transkripsiyon; Sağlık Bilgi Yönetimi; Sağlık Meslekleri (çeşitli); Genel Sağlık Meslekleri; Gözden Geçirme ve Sınav Hazırlığı; Patofizyoloji; Liderlik ve Yönetim; Temel Bilgi ve Beceriler; Toplum Sağlığı ve Evde Bakım; Bakım Planlaması; Değerlendirme ve Teşhis; Dahiliye; Sağlık Politikaları; Aile Sağlığı; Tıp (çeşitli); Genel Tıp; Medical Terminology; Medical Assisting and Transcription; Health Information Management; Health Professions (miscellaneous); General Health Professions; Review and Exam Preparation; Pathophysiology; Leadership and Management; Fundamentals and Skills; Community and Home Care; Care Planning; Assessment and Diagnosis; Internal Medicine; Health Policy; Family Practice; Medicine (miscellaneous); General Medicine; Community participation; primary health care; practice management; Toplumsal katılım; temel sağlık hizmeti; çalışma yönetimi