Kadıköy İlçesi (İstanbul) kentsel ekoloji - Osma, Etem (My University, 2003)
Canlıların birbirleriyle ve çevreleriyle ilişkilerini anlamaya çalışan bilim adamları, yıllarca çalışmalarını, insan uygarlıklarından çok uzaklarda , kimi zaman ıssız bir adada, kimi zaman da tropik yağmur ormanlarında yapmıştır. Halbuki kentler, ekolojik çeşitlilik açısından, eş büyüklükteki bir kırsal alan kadar zengin olabilmektedir. Günümüzde dünya nüfusunun yarısı kentlerde yaşamaktadır. Böylece çevre sorunlarının büyük bir kısmı kentlere taşınmaktadır. Bununla birlikte kentlerde, doğal hayat ortamlarının korunması ve sürdürülmesi, kentliye yaşanılabilir olmasının yanında dinlenip zevk alabileceği bir ortam oluşturulması, ancak kentsel ekolojinin ilke ve değerlerinin planlamaya girmesiyle mümkün olabilmektedir. Kadıköy İlçesi (İstanbul) Kentsel Ekolojisi adlı çalışmada, İstanbul'un çok hareketli ve kentleşmenin ileri düzeyde gerçekleştiği bu ilçenin,plansız kentleşme ve sanayileşmenin sonuçları ve alınabilecek önlemler ortaya konmuştur. Ayrıca Kadıköy İlçesi'nin dahilinde bulunan kentsel habitat çeşitlilikleri belirlenmiş, bu habitatlarda yaşayan yerli ve yabancı bitki türlerinin bir envanteri çıkarılmıştır. Kadıköy İlçesi'nin bitki türü envanteri çıkarılırken,öncelikle vejetasyon mevsiminde ilçede bulunan bütün park ve bahçe gibi yeşil alanlar gezilerek bitki örnekleri toplanmış, toplanan örnekler herbaryum yöntemine göre kurutulmuş ve tayin edilmişir. Çalışmada Kadıköy İlçesi'nde toplam 292 bitki türü saptanmıştır. Bunların 229'u doğal 63'ü egzotik (yabancı) bitkilerdir. En çok yerli bitki türü bulunan familya Compositae, en çok egzotik (yabancı) bitki türü bulunan familya ise Rosaceae'dir. Çalışma sonucu bölgeden, 64 familya , 165 cins ve bu cinslere ait 229 takson toplanarak belirlenmiştir. Ayrıca toplanan bitkilerin fitocoğrafik orjinlerine gore dağılımı da yapılmıştır. Kadıköy ilçesinde, yıllara bağlı olarak, doğal alanların azalma hızı ve şekli detaylı olarak belirlenmiştir. Kadıköy ilçesindeki çarpık kentleşmeye dikkat çekilmiş, bu konuda alınabilecek tedbirler, öneriler halinde sunulmuştur. Çalışmanın son bölümü olarak, öncelikle İstanbul'da daha sonra da bütün kentlerde Kentsel Ekolojik çalışmaların yaygınlaştırılmasının gereği vurgulanmıştır. Till our day, most of the homo - environment research is being done very far away from human civilization, sometimes on some desolate island or some tropical rainy forest, whereas human towns are abounded by every kind and level of ecological varieties. Almost half of the human population of the world inhabitates urban cities. So a large part of the envirmental problems are moved to towns. But alongwith that, to preserve the natural envirment in cities, and to make the towns a habitable place for town - dwellers, can only be possible by imposing the principales and values of urban ecology. The work collected under the name of THE URBAN ECOLOGY OF KADIKÖY DISTRICT cotains the results and precuations for the unplanned urbanization and industrilization of the most vivasious and advancely urbanized district of Istanbul. In addition, it also demonstrate the variety of habitation found in Kadıköy district and provide an inventorial infomation about local and foreign vegetaion of the area. For this plant inventory of Kadıköy district, all the greenries of the area, like parks and gardens, have been explored one by one and plant samples have been collected. These samples have further been dried and identified according to harberium procedure. Total 292 types of plants have been determined in Kadıköy district. 229 of them are naturel, while 63 are exotic. The most found local vegetation belongs ta Compositae, plant family while the most found exotic vegetation belongs to Rosaceae. As a result of research of working area, there are 64 family, 165 genus and 229 taxon. Then collecting plant is listed according to distribution of fitocographic origin. In the last section of the work, the necessaty of urban ecological works, first in Istanbul then in all the other twons, is emphazized.
Keywords: Bitkilerin ekolojisi; Biyoloji; Ekoloji