Göz damlası/ merhemi kullanan hastaların bilgi düzeyi ve tutumlarının belirlenmesi - Kılıçaslan, Özge (My University, 2018)
1.ÖZETGöz Damlası/ Merhemi Kullanan Hastaların Bilgi Düzeyi ve Tutumlarının BelirlenmesiÖzge Kılıçaslan; Danışmanı: Prof. Dr. Mesut Sancar; Klinik Eczacılık uygulaması her ilaçta olduğu gibi akılcı ilaç kullanımı ilkelerine göre yapılmalıdır. Çalışmamızda göz damlası/ merhemi kullanan hastaların, bu ilaçların kullanımı hakkındaki bilgi düzeyi ve tutumlarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır.Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza, 20 Ocak-1 Mart 2018 tarihleri arasında İstanbul Kadıköy bölgesindeki bir serbest eczaneye başvuran ve göz damlası/ merhemi reçete edilen 105 hasta dahil edilmiştir. 20 sorudan oluşan anketin yüzyüze uygulandığı hastaların göz damlası/ merhemi kullanım bilgi düzeyi ve tutumları değerlendirilmiştir.Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 36,42±1,23 (18-77) olup, %65,7’si (n=69) kadın hastalardan oluşmaktadır. Hastaların %56,2’si (n=59) üniversite mezunu olup, %87,6’sının (n=92) reçetesinde iki ve daha fazla göz ilacı bulunduğu görülmüştür. Hastaların %62,9’u (n=66) göz damlası/ merhemi kullanımı ile ilgili hasta eğitimi aldığını, bu hastaların %45,5’i (n=30) ise eczacı tarafından bilgilendirildiklerini belirtmişlerdir. Göz damlası ile göz merhemi birlikte reçete edildiğinde, hastaların %73,3’ü (n=77) ilk önce göz damlasını uyguladığını belirtmiştir.Tartışma ve Sonuç: Çalışmamızda, göz damlası/ merhemi kullanımıyla ilgili uygulama hataları ve bilgi eksiklikleri saptanmıştır. Göze ilaç uygularken olabilecek hataların önlenmesinde, hastayla yakın iletişimde olan eczacıların vereceği hasta eğitiminin önemli katkısı olacağını düşünmekteyiz.

2. SUMMARYEVALUATION OF KNOWLEDGE AND ATTITUDES OF PATIENTS USED EYE DROPS / OINTMENTSÖzge Kılıçaslan, Supervisor: Ass.Prof. Mesut Sancar, Clinical Pharmacy Department Introduction: Administration of ocular medications should be done according to the principles of rational drug use. The aim of our study was to evaluate the level of knowledge and attitudes of patients used eye drops/ ointments. Material and Methods: A total of 105 patients who were prescribed eye drops/ ointments between 20 January and 1 March 2018 were included in the study.The study was conducted on a community pharmacy in Istanbul/ Turkey, knowledge and attitudes of patients using eye drop / ointment were evaluated by a questionnaire consisted of a total of 20 questions.Results: The mean age of the patients was 36.42 ± 1.23 (18-77) and 65.7% (n = 69) were female patients. Fifty six point two percent (n = 59) of the patients were graduated from university and 87.6% (n=92) of patients were prescribed two or more eye drops/ ointments. Sixty two point nine percent of the patients (n=66) reported that they had patient education about usage of eye drugs and 45.5% (n =30) of these patients were informed by the pharmacist. When the patients were asked if eye drops and eye ointment were prescribed together, which one of them should be applyed firstly, 73.3% (n =77) of the patients stated that they first applied eye drops.Conclusions: In our study, application errors were observed with the usage of eye drugs. We believe that pharmacists will have a significant contribution in rational use of eye drugs by the patient education.
Keywords: Akılcı ilaç kullanımı; Drug utilization; eczacı; Eczacılık; Eye drop/ ointment use; göz damlası/ merhemi kullanımı; hasta eğitimi; İlaç kullanımı; Oftalmik Solüsyonlar; Ophthalmic Solutions; patient education; Pharmacist; Pharmacy; Rational drug use