TÜRKİYE'DE SAĞLIK SEKTÖRÜNDE İNSAN KAYNAKLARI SİSTEMİNİN İNCELEMESİ - (:unkn) unknown (My University, 2015)
Türkiye'de sağlık sisteminde son 10 yılda sağlık insan gücü alanında önemli değişimler gerçekleşmiştir. Bu çalışmadaki amacımız; Türkiye'deki sağlık insan gücüne ilişkin mevcut işgücü düzeyini, sağlık işgücü finansmanını, sağlık işgücü eğitim durumunu ve dağılımını ortaya koyarak son yıllarda bu alanda gerçekleştirilmiş olan değişimleri veriler doğrultusunda incelemektir.Türkiye'de sağlık personeli sayısı yetersiz olup dengesiz dağılımı söz konusudur. Sağlık personelinin sayısal yetersizliğini gidermeye yönelik tıp fakültesi, hemşirelik yüksek okulları, diş hekimliği ve eczacılık fakülteleri öğrenci kontenjanları arttırılmıştır. Buna paralel öğretim elemanı sayısı da arttırılmıştır. Sağlık insan gücü dağılımı açısından bölgelerarası dengesizliği gidermeye yönelik sözleşmeli personel alımı, mecburi hizmet uygulaması, vekil hemşire ve ebe alımı gibi uygulamaları gerçekleştirilmiş ancak dengesizliğin giderilmesinde yeterli olmamıştır. Performansa dayalı ek ödeme sistemi, aile hekimliği sistemi ve kamu hastane birlikleri uygulamaları sağlıkta insan kaynaklarını etkileyen önemli değişimler olarak değerlendirilmiştir

Important changes have taken place in health system in Turkey in the last 10 years. The aim of this study is to put out current human resources for health in terms of quantitative adequacies, financing, training, administration and balanced distribution. Also changes have been carried out in recent years in Turkey related human resources for health will be dealt with data.Health personel number is inadequate and there is unbalanced distribution in Turkey.. Student quota of medical school, nursing school, dental and pharmacy faculties were increased to overcome numerical inadequacy of health personnel. Parallel to this the number of teaching staff has been increased. To reduce regional imbalances of health workforce, some applications like under contract staffing, mandatory service for doctors, contracted nurses and midwives have been carried out but it is not adequate to eliminate the imbalance. Applications on performance-based additional payment system, family doctor system and public hospital associations are considered as major changes affecting human resources
ANALYSIS OF HUMAN RESOURCES SYSTEM IN HEALTH SECTOR IN TURKEY