The relationship of organizational commitment and work rewards with organizational citizenship behavoir - Kozacıoğlu, Remziye (My University, 2002)
Bu çalışmanın amacı , örgütsel bağlılık ve iş ödüllerinin örgütsel vatandaşlık davranışı üzerindeki etkisini ortaya koymaktır. Ayrıca örgütsel bağlılık ile iş ödülleri arasındaki ilişki de incelenmiştir. Yukarıda belirtilen üç çalışma değişkeninin demografik faktörler (kıdem, yaş, cinsiyet, eğitim, ve medeni durum) açısından farklılık gösterip göstermediği de araştırılmıştır. İş ödülleri anketi faktör analizinde 4 faktöre ayrılmıştır, bunlar: Çalışma koşulları ve çalışma arkadaşları ile ilişkiler, Maddi, sosyal, ve bilişsel takdir edilme, Görev bütünlüğü, ve Görev özerkliğidir. Örgütsel bağlılık anketi faktör analizinde 4 faktöre ayrılmıştır, bunlar: Duygusal bağlılık, Kuralsal bağlılık, Devam etme zorunluluğundan doğan bağlılık, ve İş alternatiflerinin az olmasından doğan bağlılık tır. Çalışmanın sonuçlarına göre, Duygusal bağlılık ve Devam etme zorunluluğundan doğan bağlılık alt boyutlarının, örgütsel vatandaşlık davranışı üzerinde etkisi olduğu görülmüştür. Ayrıca iş ödüllerinin de örgütsel vatandaşlık davranışı üzerinde etkisi olduğu görülmüştür. Korelasyon analizi sonuçlarına göre, iş ödülleri ile örgütsel bağlılık incelendiğinde duygusal bağlılık ile çalışma koşulları ve çalışma arkadaşları ile ilişkiler arasında; kuralsal bağlılık ile görev bütünlüğü arasında ve devam etme zorunluluğundan doğan bağlılık ile görev özerkliği arasında anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Tek yönlü varyans analizi sonuçlarına göre, demografik değişkenlerden şirkette çalışma süresi ve medeni durumun çalışma değişkenleri açısından farklılık göstermediği bulunmuştur. Kıdem Kuralsal bağlılık açısından, yaş Kuralsal bağlılık ve Örgütsel vatandaşlık davranışı açısından, eğitim Devam etme zorunluluğundan doğan bağlılık açısından, ve cinsiyet Maddi, sosyal, ve bilişsel takdir edilme açısından farklılık göstermektedir.

The purpose of this study was to analyze the contribution of organizational commitment and work rewards to organizational citizenship behavior (OCB). Also, the relationship between work rewards and organizational commitment was examined. The level of organizational commitment, work rewards, and OCB as a function of tenure, age, sex, education, and marital status were investigated. Factor analysis of the work rewards section came out with four dimensions, which were called working conditions & co-worker relations, material, social, cognitive appraisal, task identity, and task autonomy. Factor analysis of the organizational commitment section came out with four dimensions, which were called affective commitment, normative commitment, continuance commitment, and low alternatives commitment. The results of this study showed that organizational commitment makes a significant contribution to OCB, specifically the affective and continuance commitment factors. Also, the results revealed that work rewards make a significant contribution to OCB. The correlation analyses of the study variables revealed significant correlations between work rewards and organizational commitment. They were affective commitment and working conditions & co-worker relations ; normative commitment and task identity; continuance commitment and task autonomy. ANOVA analyses revealed that present tenure and marital status did not make a difference in study variables. Total tenure made a difference according to normative commitment; age made a difference according to normative commitment and OCB; education made a difference according to continuance commitment; and sex made a difference according to material, social, cognitive appraisal.
Keywords: Örgütsel Bağlılık; Örgütsel Davranış