Otizm spektrum bozukluğu olan 7. sınıf kaynaştırma öğrencilerine fen bilgisi deneylerinin öğretiminde video-destekli resimli etkinlik çizelgesinin etkililiği - Elmaci, Ersin (My University, 2018)
Bu araştırmanın amacı; yedinci sınıf otizmli kaynaştırma öğrencilerine video destekli resimli etkinlik çizelgesi yöntemiyle fen deneylerinin öğretiminin etkililiğini belirlemektir. Araştırmadaki bağımlı değişken, karışımların ayrılması ile ilgili fen bilgisi deneylerinin öğretimidir. Araştırmanın bağımsız değişkeni ise; video destekli resimli ekinlik çizelgesi ile öğretimdir. Bu araştırmada tek denekli araştırma yöntemlerinden katılımcılar arası yoklama evreli çoklu yoklama modeli kullanılmıştır. Araştırmaya, otizm tanısı almış, üç, tam zamanlı yedinci sınıf kaynaştırma öğrencisi katılmıştır. Video destekli resimli etkinlik çizelgesi yöntemiyle karışımların ayrılması ile ilgili bazı fen deneylerinin öğretilmesinde; başlama düzeyi, öğretim, izleme ve genelleme oturumları düzenlenmiştir. Deneylerin öğretimi için gerekli olan beceri basamakları kamera ile çekilmiş ve daha sonra materyal olarak öğretim oturumlarında kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre, otizmli kaynaştırma öğrencilerine, karışımların ayrılması ile ilgili fen deneylerinin öğretiminde, video destekli resimli etkinlik çizelgesi yönteminin etkili olduğu görülerek, öğretim sonunda da beceriyi muhafaza ettikleri, bununla birlikte kazanılan beceriyi, farklı zaman, farklı ortam ve farklı uygulayıcıya genelleyebildikleri görülmüştür.

The purpose of this research is to determine the effect of video enhanced-activity sheduling to autistic students who are continuing inclusive education on teaching the ability to do a number of science experiments. The dependent variable of this research is to teach a number of science experiments about separation of mixtures. The independent variable of this research is the teaching program which is based on video encanced-activity scheduling. The design of the study is a multiple probe design across participants that are a model of multiple baseline design. The participants of this research are three autistic students who are continuing inclusive education in the seventh degree classroom. And baseline, training, following and generalizing sessions was organized to evaluate the effect of video enhanced-activity sheduling on teaching a number of science experiments. Videos of science experiments were recorded as material on the research. On training sessions, the records were used. Findings show that, video enhanced-activity sheduling is an effective teaching skill on teaching a number of science experiments about seperation of mixtures. After teaching, the students used the skill and they generalized the skill to different times, different environments and different operators.
Keywords: Activity programs; Bilim; Faaliyet programları; fen bilgisi eğitimi; inclusive education; kaynaştırma eğitimi; Otizm; Öğrenim ve öğretim; Öğrenim ve öğretim (İlk); Science; science education; Study and teaching; Study and teaching (Elementary); Turkey; Türkiye; video destekli resimli etkinlik çizelgesi Autism; video enhanced-activity schedule