The privacy perception of conservative youtube vloggers - Eren, Ayşe Nur (My University, 2022)
Sosyal medya, bireyin gündelik yaşantısında önemli bir yere sahip olmasıyla beraber başta mahremiyet gibi birçok kavramı yeniden dönüştürmüştür. Bu sosyal medya ağlarında paylaşılan bilgi ve içeriklerin yol açtığı gözetim ve dikizleme kültürü de mahremiyet kavramının değişimini ve hatta ihlalini söz konusu hale getirmiştir. Sosyal ağlar, sıradan internet kullanıcılarını tüketici kullanıcılığından üretici kullanıcılığa geçiş imkânı sunmuştur. Popüler bir sosyal medya ağı olan YouTube’da da vlog türünde içerik üreticilerinin gündelik hayatlarının tüm detaylarını kamera karşısında yansıtarak paylaşımlarındaki gösterme, beğeni ve abone olmaya dayalı yeni iletişim şekli ve kullanıcıların mahremiyet farkındalığının ne yönde olduğu sorusunu ortaya çıkarmaktadır. Bu çalışmada kendilerini muhafazakâr olarak tanımlayan vloggerların gözetim kavramı bağlamında mahremiyet algılarını incelemektedir. Çalışmada nitel veri toplama yöntemleri kullanılarak sekiz vlogger ile derinlemesine yarı yapılandırılmış mülakat yapılmıştır. Çalışma boyunca aynı zamanda vlog paylaşımları çevrimiçi katılımcı gözlem yoluyla incelenmiştir. Çalışmanın amacı, muhafazakâr vloggerların paylaşımlarında mahremiyetlerini korumaya ne derece önem verdiklerini görmek ve mahremiyet algılarının yeni kültür içerisindeki dönüşen sınırlarını tespit etmektir. Sonuç olarak; muhafazakâr hayat tarzına sahip vloggerların, vlog ve paylaşım kültürüne dahil olarak geçmiş yaşantılarına göre yeni bir mahremiyet alanını benimsedikleri gözlenmiştir.

Social media, having an important place in the daily life of the individual, has transformed many concepts such as privacy. The culture of surveillance and peeping caused by the information and content shared in these social media networks has also brought about the change and even violation of the concept of privacy. Social media networks have offered ordinary internet users the opportunity to transition from consumer user to productive user. On YouTube, a popular social media network, it reflects all the details of the daily lives of content creators in the form of vlogs in front of the camera, raising the question of the new communication method based on showing, getting likes and subscribing in their posts, and the question of what is the privacy awareness of the users. This study examines the privacy perceptions of vloggers who define themselves as conservative in the context of the concept of surveillance. In the study, in-depth semi-structured interviews were conducted with eight vloggers using qualitative data collection methods. During the study, vlog shares were also examined through online participant observation. The aim of the study is to see to what extent conservative vloggers attach importance to protecting their privacy in their posts and to determine the transforming limits of privacy perceptions in the new culture. As a result; it has been observed that vloggers with a conservative lifestyle have adopted a new privacy area according to their past lives by being included in the vlog and sharing culture.
Keywords: Conservatism; Culture; Gözetim; Kültür; Mahremiyet; Muhafazakarlık; Social aspects; Social media; Sosyal medya; Sosyal yönleri; Surveillance; Vlogger; Vlogger Privacy