Fen bilgisi öğretmen adaylarının gerçekleştirdikleri artırılmış gerçeklik uygulamalarının teknoloji entegrasyonuna yönelik öz yeterlik algıları ve bilimsel yaratıcılıklarına yansımasının incelenmesi - Çalışkaner Nibat, Gözde (My University, 2025)
Bu araştırmada; öncelikle fen bilgisi öğretmen adaylarının artırılmış gerçeklik teknolojisi ile tanışmaları ve bu teknolojiyi kullanarak fen öğretim programına uygun öğretim tasarımları geliştirmeleri hedeflenmiştir. Bununla birlikte öğretmen adaylarının AG uygulamalarını öğrenmesi ve fen öğretim programına uygulaması sürecindeki deneyimlerinin ve geliştirdikleri tasarımların öğretim sürecine entegre edilmesinin değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Ayrıca süreç boyunca öğretmen adaylarının teknoloji entegrasyonu öz yeterlik algılarının ve bilimsel yaratıcılık düzeylerinin değişimini belirlemek amaçlanmıştır. Araştırmada nicel ve nitel yöntemlerin bir arada kullanıldığı karma yöntemlerden iç içe (gömülü) karma desen kullanılmıştır. Veri toplama araçları olarak çalışmanın nicel boyutunda Teknoloji Entegrasyonuna Yönelik Öz-yeterlik Algısı Ölçeği (TEYÖ) ve Bilimsel Yaratıcılık Ölçeği (BYÖ), nitel boyutunda ise veri toplama araçları olarak görüşme formu ve öğrenci günlükleri kullanılmıştır. Nicel verilerin analizinde Wilcoxon işaretli sıralar testi ve t-testi, nitel verilerin analizinde ise betimsel analiz kullanılmıştır. Çalışma 2021-2022 eğitim-öğretim yılı bahar dönemi, İstanbul ilinde bulunan bir devlet üniversitesinin, fen bilgisi öğretmenliği ana bilim dalı ikinci sınıf öğrencileri ile yedi hafta sürmüştür. Analizler sonucunda artırılmış gerçeklik uygulamaları tasarlamanın öğretmen adaylarının teknolojik öz yeterliği ve bilimsel yaratıcılığı üzerinde olumlu yönde anlamlı etkisi olduğu görülmüştür. Öğretmen adaylarıyla yapılan görüşmelerde artırılmış gerçeklik uygulamaları tasarlamanın özellikle fen bilimleri dersleri açısından öğretimi destekleyici ve etkili bir yöntem olduğu görüşü öne çıkmıştır. Bu bulgular doğrultusunda öğretmen yetiştirme programlarına AG teknolojilerine yönelik ders içeriklerinin veya uygulamalı eğitimlerin eklenmesi önerilmektedir.

In this study, the primary objective was to introduce pre-service science teachers to Augmented Reality (AR) technology and to guide them in designing instructional materials aligned with the science education curriculum using this technology. Additionally, the study aimed to evaluate the experiences of pre-service teachers in learning and applying AR applications within the context of the science curriculum, as well as the integration of their developed designs into the instructional process. Another goal was to examine the changes in their perceptions of self-efficacy regarding technology integration and their levels of scientific creativity throughout the process. A mixed methods approach was employed in the research, specifically using an embedded design that combines both quantitative and qualitative methods. For data collection, the quantitative dimension utilized the Self-Efficacy Perception Scale for Technology Integration (SEPTI) and the Scientific Creativity Scale (SCS), while the qualitative dimension employed interview forms and student journals as data sources. In the analysis of quantitative data, the Wilcoxon signed-rank test and t-test were used, whereas the qualitative data were analyzed through descriptive analysis. The study was conducted over a seven-week period during the spring semester of the 2021–2022 academic year with second-year students enrolled in the science teacher education program at a public university in Istanbul, Turkey. The results of the analysis indicated that designing AR applications had a statistically significant positive effect on the technological self-efficacy and scientific creativity of the pre-service teachers. Interviews with the participants revealed that designing AR applications was perceived as a supportive and effective instructional method, particularly for science education. Based on these findings, it is recommended that teacher education programs incorporate course content or practical training related to AR technologies.
An investigation of the reflections of pre-service science teachers’ augmented reality implementation their self- efficacy perceptions regarding technology integration and their scientific creativity
Keywords: Artırılmış gerçeklik; Augmented reality; bilimsel yaratıcılık; Fen; fen bilgisi öğretmen adayları; Fen öğretmenleri; Öğrenim ve öğretim; öz yeterlik algısı; pre-service science teachers; Science; Science teachers; scientific creativity; self-efficacy perception; Study and teaching; Training of; Yetiştirilmesi