Transient normoprolactinemic galactorrhea induced by fluoxetine - (:unkn) unknown (My University, 2013)
Antidepresanlara bağlı hormonal yan etkiler sık görülmemektedir. Galaktore, antidepresanlara bağlı yan etkiler arasında nadiren bildirilmiştir. Antidepresanlar, hipotalamustaki postsinaptik 5-Hidroksitriptamin (5-HT) reseptörlerini doğrudan uyararak veya tuberoinfindibuler dopaminerjik nöronları 5-HT üzerinden dolaylı olarak inhibe ederek prolaktin seviyelerinde artışa ve sonuçta galaktoreye neden olabilirler. Ancak antidepresan tedavisi sırasında normal prolaktin seviyelerine rağmen galaktore gelişebilir. Bu çalışmada fluoksetin tedavisi ile ilişkili normoprolaktinemik galaktore gelişen bir kadın olgu sunulacaktır. Bu olgu sunumu ile selektif serotonin gerialım inhibitörlerine bağlı galaktorenin tanımlanmamış mekanizmalarının varlığı üzerine vurgu yapılacaktır.

Hormonal side effects of antidepressants are infrequent. Galactorrhea is rarely reported among antidepressant related side effects. Antidepressants can directly stimu- late postsynaptic 5- Hydroxytryptamine (5-HT) receptors in the hypothalamus or indirectly inhibit the tuberoinfun- dibular dopaminergic neurons through 5-HT, which may increase prolactin levels and later cause galactorrhea. However, galactorrhea may develop despite normal prolactin levels during antidepressant treatment. We present a case of normoprolactinemic galactorrhea in a woman, related with fluoxetine treatment. This report highlights the presence of unidentified mechanisms of selective serotonin reuptake inhibitor induced galactorrhea.
Fluoksetine bağlı, geçici normoprolaktinemik galaktore
Keywords: Cerrahi