Araştırma sorgulamaya dayalı öğrenme yaklaşımının kimya öğretmen adaylarının öğrenme öğretme anlayışlarına ve öğretim tasarım becerilerine etkisi : bir eylem araştırması - Kara, Kezban (My University, 2019)
Bu çalışmada, fen öğretim programlarında kullanılması önerilmiş olan araştırma sorgulamaya dayalı öğrenme yaklaşımı temelindeki hizmet öncesi eğitim ile öğretmenlerin yetiştirilmesine katkıda bulunmak öncelikli amaç olarak belirlenmiştir. Bu çerçevede kimya öğretmen adayları için geliştirilen araştırma sorgulamaya dayalı eğitimin uygulanması ve değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışma eylem araştırması olarak desenlenmiştir. Araştırma 2018-2019 eğitim-öğretim yılında bir devlet üniversitesinde kimya öğretmenliği lisans programında son sınıfa devam eden öğretmen adayları ile yürütülmüştür. Tasarlanan araştırma sorgulamaya dayalı hizmet öncesi eğitim Kimya Öğretim Yöntemleri II dersinde 7 hafta boyunca yürütülmüştür. Eğitimin etkililiği öğretmen adaylarının becerileri, eğitime konu olan yönteme ilişkin algıları ve öğretim tasarım becerilerindeki değişim temelinde değerlendirilmiştir. Ayrıca araştırma sorgulamaya dayalı eğitimin etkililiği ile öğretmen adaylarının öğrenme-öğretme anlayışları, öğrenme stilleri ve çoklu zekâ alanları arasındaki ilişki de incelenmiştir. Böylece araştırma sorgulamaya dayalı eğitim sürecine öğretmen adaylarının bireysel farklılıklarının olası yansımaları belirlenmiş ve öğretmen profilleri çıkartılabilmiştir. Öğrenme ve öğretme anlayışları ölçeği, araştırma sorgulamaya dayalı öğretime ilişkin anket, öğretim tasarım becerileri anketi, bilimsel süreç becerileri testi, Grasha Riechmann öğrenme stilleri ölçeği ve çoklu zekâ alanları envanteri veri toplama araçları olarak kullanılmıştır.Araştırma bulguları, öğretmen adaylarının öğrenme-öğretme anlayışlarında pozitivist anlayıştan post-pozitivist anlayışa değişim olduğunu ortaya koyar niteliktedir. Diğer bir deyişle, araştırma sorgulamaya dayalı eğitimle birlikte öğretmen adaylarının öğrenme öğretme anlayışlarında davranışçı yaklaşımdan yapılandırmacı yaklaşıma doğru değişim gerçekleşmiştir. Ayrıca öğretmen adaylarının araştırma sorgulamaya dayalı öğrenme yaklaşımının uygulanmasının eğitimdeki önemini fark ederek meslek hayatlarında kullanacakları yönünde olumlu görüşler geliştirdikleri belirlenmiştir. Daha önce bu öğrenme yaklaşımına dair bilgi sahibi olmayan öğretmen adaylarının eğitimle birlikte araştırma sorgulamaya dayalı öğrenme yaklaşımının ne olduğuna ve nasıl uygulandığına ilişkin bilgi ve algılarının geliştiği de yine elde edilen bulgular arasındadır.

The primary aim of this study is to contribute to the training of chemistry teachers with pre-service education based on inquiry-based learning approach which is proposed to be used in science education programs. In this context, the present study aims to design, practice and evaluate pre-service teacher training program on inquiry-based learning. The study was designed as action research. The research was carried out in the 2018-2019 academic year with prospective chemistry teachers attending the last year of the undergraduate program of chemistry education at a public university located in İstanbul. The designed teacher training program was lasted for 7 weeks and carried out in Chemistry Teaching Methods II course. The effectiveness of the program was evaluated based on teacher candidates' scientific skills, perceptions about the method subject to training and change in their teaching skills. Besides, the relationship between the effectiveness of inquiry-based education and the pre-service teachers' learning-teaching views, learning styles, and multiple intelligences were also examined. Thus, the possible reflections of the individual differences of prospective teachers on the inquiry-based education process were determined and teacher profiles were obtained.Learning and teaching view scale, inquiry-based teaching questionnaire, discourse completion questionnaire, scientific process skill test, Grasha Riechmann learning styles scale and multiple intelligence inventory were used as data collection tools.The findings of the research reveal that prospective teachers'learning and teaching views appear to change from the positivist view to the post-positivist view following the program. In other words, there has been a change in the pre-service teachers' view of teaching and learning from the behavioral approach to constructivist approach. Also, it was determined that prospective teachers developed positive opinions that they would use inquiry in their professional lives. It is also among the findings that pre-service teachers who do not know this learning approach have developed knowledge and perceptions about what is inquiry-based learning approach and how it is conducted in chemistry classes.
Keywords: action research; Araştırma sorgulamaya dayalı öğrenme; Chemistry; chemistry education; constructivist approach; Education; Eğitim; eylem araştırması Inquiry-based learning; hizmet öncesi eğitim; Kimya; kimya eğitimi; Öğrenim ve öğretim; öğretmen adayı; öğretmen profilleri; pre-service training; prospective teachers; Study and teaching; teachers' prophile; yapılandırmacı yaklaşım