Orman korunmasında idarenin yükümlülükleri - Akmaz, Mehmet (My University, 2021)
Ormanlar gerek muhteviyatında barındırdığı canlı cansız pek çok varlık gerekse dünyanın ekolojik sürdürülebilirliğine olan faydası bakımından yaşam için en önemli kaynaklar arasında yer almaktadır. Sürekli değişim ve gelişim içinde bulunan dünya medeniyetleri ise kendi varlığını tehdit eden bir iklim krizi ile karşı karşıya bulunmaktadır. Bu küresel krize sebep olan pek çok etmenin içinde ormanların -özellikle son yüzyıllarda- ağır bir şekilde tahrip edilmesi önemli bir yer tutmaktadır. Zira ormanlar, büyük karbon yutaklarından olup havadaki karbon ve diğer sera gazlarının emilimini sağlamakta, bu yönüyle küresel çevre felaketlerinin önlenmesine yardımcı olmaktadır. Bu açıdan iklim dengesinin bozulmasına ve çevre felaketlerine çareler arayan medeniyetlerin ormanların korunmasını her zamankinden daha çok gözetmek zorunluluğunda olduğu bir gerçektir. Ormanların bu niteliği, hususi olarak korunması için gerekli önlemlerin alınmasını mecbur kılmıştır. Devletlerin alabileceği bu önlemler ise aynı zamanda Devletler açısından bir yükümlülük olarak ortaya çıkmaktadır. Nitekim ülkemiz de ekolojik yaşamın sürdürülebilirliği açısından ormanların hassasiyetle korunması, gözetilmesi ve orman varlığının geliştirilmesi gerekliliği ile yükümlülük altındadır.Bu çalışmamızda bu gerekliliğin bir tezahürü olarak ormanların korunmasında ülkemiz açısından Devlet’in ulusal ve uluslararası metinlerde yer alan yükümlülükleri tarihsel perspektif ve insan hakları boyutuyla incelenerek açıklanmaya çalışılacaktır. Bu doğrultuda yükümlülükler, özellikle uluslararası alandaki son gelişmeler kapsamında yorumlanacak ve yaşanan eksikliklerin giderilmesine ilişkin çözüm önerilerinde bulunularak gerek teorisyenlere gerek kanun koyuculara farklı bir bakış açısı sunmaya çalışılacaktır.

Forests are among the most important resources for life, both in terms of the many living and non-living things they contain and their benefits to the ecological sustainability of the world. World civilizations, which are in constant change and development, are faced with a climate crisis that threatens their own existence. Among the many factors causing this global crisis, the heavy destruction of forests, especially in the last centuries, has an important place. Because forests are one of the largest carbon sinks and absorb carbon and other greenhouse gases in the air, thus helping to prevent global environmental disasters. In this respect, it is a fact that civilizations seeking solutions to the deterioration of the climate balance and environmental disasters have to take care of the protection of forests more than ever. This nature of forests has made it necessary to take the necessary measures for its special protection. These measures that the States can take also emerge as an obligation for the States. As a matter of fact, in terms of the sustainability of ecological life, our country is under obligation with the necessity of sensitively protecting and observing forests and developing forest assets.In this study, as a manifestation of this necessity, the obligations of the state in the national and international texts in the protection of forests will be examined and explained in terms of human rights. In this direction, the obligations will be interpreted within the scope of the latest developments in the international arena and solutions will be offered to eliminate the deficiencies experienced, and it will be tried to present a different perspective to both theorists and legislators.
Keywords: ağaçlandırma; çevre hakları; deforestation; development of forest; devletin yükümlülükleri; environmental rights; Forest conservation; forestation; Hukuk; human rights; insan hakları; Kamu hukuku; Law; obligation of state; orman; Orman koruma; ormanların geliştirilmesi; ormanların korunması; ormansızlaştırma; protection of forest; Public law; sustainable forest management; sürdürülebilir orman yönetimi forest